آزمایشگاههای شیمی و پتروشیمی نقش مهمی در توسعه صنعت نفت و پتروشیمی دارند. عمده محصولات و فرآوردههایی که در این حوزه ساخته میشود ابتدا در این آزمایشگاهها مورد برسی قرار میگیرد. این پژوهشگاهها در واقع مبدا تولیدات جدید محصولات نفتی و پتروشیمی هستند و آزمایشهایی در خصوص تولید مواد جدید نفتی و پتروشیمی و همچنین بهبود کیفیت فرآوردههای این صنعت دارند. بی جهت نیست اگر بگوییم تمام تحولات فرآوری نفتی در این آزمایشگاهها رقم میخورد. کارشناس رسمی دادگستری الکتروشیمی پتروشیمی فرآوردههای نفتی وظیفه ارزیابی عملکرد این مراکز و همچنین تعیین قیمت این آزمایشگاهها را بر عهده دارد.
آزمایشگاههای شیمی و پتروشیمی در واقع مراکز کنترل، تضمین و ارتقاء کیفیت هستند. محصولات نفت و پتروشیمی اعم از بنزین، روغن، نفت سفید، نفت گاز، قیر، پارافین، مازوت و ال پی جی، گوگرد، کک نفتی، محصولات پلیمری، اسید، آمونیوم و فسفات هستند که نیازمند این فرآیند کنترل کیفیت هستند.
انجام آزمایشهایی مانند، تعیین نقطه آنیلین، نقطه ذوب، تعیین میزان هوا و کف موجود در محصولات، ترکیبات و عناصر موجود در فرآوردهها، کاهش آلایندههای سوختی برای افزایش کیفیت محصولاتی چون نفت و بنزین، تعیین میزان و نوع اتمهای کربن، تعیین نقطه جوش، تعیین کیفیت گوکرد، اندازهگیری ناخالصیها در نفت و گاز خام، سنجش مقاومت و نقطه نرمی، نقطه انجام محصول و هر آن چیزی که در خصوص کیفیت و امکان تولید یک محصول وجود دارد در این آزمایشگاهها بررسی میشود.
حتی در بسیاری مواقع امکان ابداع روشهایی برای تولید سوخت جدید و یا محصولات جدید پتروشیمی و یا استفاده از پسماندهای مواد تولید شده نیز فراهم میآید. به همین دلیل هم این آزمایشگاه ها از اهمیتی بنیادین برخوردار هستند.
کارشناس دادگستری الکتروشیمی پتروشیمی فرآوردههای نفتی علاوه بر نظارت و ارزیابی عملکرد این واحدها، اقدام به تعیین قیمت آن هم میکنند. عمده تجهیزاتی که در این آزمایشگاهها وجود دارند در ارزیابی قیمت تاثیر گذار هستند. دیتالاگرها، بارومترها، هات پیلت، شوف بالن، اولتراسونیک و انواع شیشههای آزمایشگاهی، دستگاههای تست محصول و دستگاه های تعیین نقطه آنیلین و مواردی که در قسمت قبل یادآور شدیم همگی نقش اساسی در تعیین قیمت آزمایشگاه و پژوهشگاههای شیمی دارند.
در واقع کارشناس رسمی الکتروشیمی پتروشیمی فرآوردههای نفتی ابتدا اقدام به تعیین قیمت روز هر یک از تجهیزات آزمایشگاهی فوق میکند. البته برخی از پژوهشگاههای استاندارد شیمی ممکن است تجهیزات بیشتر و بسیار پیشرفته تری داشته باشد و معمولا هم در تعیین قیمت این تجهیز در نظر گرفته میشود. اما به طور کلی کارشناس الکتروشیمی پتروشیمی فرآوردههای نفتی پس از تهیه موجود آزمایشگاه و تعیین قیمت به روز ابزارها به بررسی میزان کارآیی آنها میپردازد. مجموع ارزش کل این تجهیزات به عنوان قیمت کلی آزمایشگاه اعلام میشود.
البته این موضوع را در نظر بگیرید که فروش یک پژوهشگاه یا آزمایشگاه به معنای تعطیل کردن آن نیست به همین دلیل در تعیین قیمت آن فاکتورهای دیگری مانند سابقه آزمایش، کارکنان، اطلاعاتی که در خصوص مواد و محصولات جدید بدست آمده و همچنین اعتباری که آزمایشگاه نزد مراکز صنعتی پیدا کرده است، بسیار اهمیت دارد.
اما برای برآورد هزینه لازم جهت تاسیس آزمایشگاه شیمی و پتروشیمی معمولا این متغیرها دیگر در نظر گرفته نمیشود و کارشناس رسمی الکتروشیمی پتروشیمی فرآوردههای نفتی با اطلاع از میزان ابزار مورد نیاز و همچنین قیمت روز تجهیزات آزمایشگاهی اقدام به برآورد هزینه میکند. در حال حاضر فروشگاههای داخلی تقریبا تمامی تکنولوژی آزمایشگاهی لازم را برای محققان و موسسان تامین میکنند مگر در مورادی که پژوهشگاه و آزمایشگاه خاصی باشد که باز هم بخش اعظمی از نیازها در فروشگاههای داخلی برآورده میشود.
با این حال کارشناسان آمادگی ارائه مشاوره در خصوص خرید و فروش و تاسیس این آزمایشگاهها و همچنین حل اختلافاتی که ممکن است به دلایل مختلفی بر سر تعیین ارزش این مراکز شکل گرفته باشند، هستند.