در یادداشتهای پیشین در خصوص عمده اختلافاتی که در خصوص اراضی منابع طبیعی با افراد و سازمانهای مختلف بروز میکند بحث کردیم. در این یادداشت به صورت جزئی تری به اختلاف منابع طبیعی با افراد حقیقی خواهیم پرداخت و در خصوص رویههای قضائی و احکامی که ممکن است صادر شود خواهیم پرداخت. در حال حاضر بسیاری از افراد با پرسشهای ذیل رو به رو هستند. چگونه دادخواستی به طرفیت منابع طبیعی تنظیم کنیم؟ آیا این دادخواستها راه به جایی خواهد برد؟ چگونه نسبت به تشخیص منابع ملی باید اعتراض کرد؟ چه املاکی واقعا متعلق به منابع طبیعی هستند و چه املاکی مورد تصرف واقع شدهاند؟
در ادامه این مقاله به کمک کارشناس رسمی دادگستری جنگل داری منابع طبیعی تمام موارد فوق را پاسخ خواهیم داد.
دعوی از طرف هر فرد و یا نهادی صورت بگیرید باید ادعای خود را اثبات کند. برای اثبات مالکیت خود بر زمینهای که مدعی تصرف آن هستید باید سند مالکیت داشته باشید. به طوری کلی اختلافات به چند گونه کلی اتفاق میافتد.
یک مورد آن است که منابع طبیعی زمینی را جزو املاک خود درآورده است و مدعیان آن ملک سند رسمی ندارند. در صورتی که سند وجود نداشته باشد اثبات مالکیت بسیار سخت است. برای مثال فرض کنید زمینی از طرف منابع طبیعی به فردی واگذار شده است و آن فرد و یا نهاد اقدام به ساخت و ساز در آن کرده است. حال شاکی مدعی عرصه زمین شده است اما سند ندارد چگونه باید مالکیت آن ثابت شود؟
معمولا اثبات مالکیت با سند صورت میگیرد ولی در اینجا دو نکته حائز اهمیت است؛ اول این که شاکی باید اثبات کند زمین بایر نبوده و قبلا مورد کشت بوده است و دیگر آن که مدارکی تهیه کند که نشان دهد او مالک این اراضی است و سند به دلایلی در اختیار او نیست. برای این کار میتوان به نقشهها و یا سازمان ثبت اسناد نیز رجوع کرد و برای اثبات مورد اول نیز از کارشناس رسمی جنگل داری منابع طبیعی استفاده خواهد شد.
اختلاف دوم در خصوص اراضی است که سند آنها بعد از قانون ملی شدن جنگلها ثبت شده باشد. معمولا این نوع اختلاف بسیار کمتر است. چرا که احتمال صدور چنین اسنادی وجود ندارد. در صورتی که سند شما متعلق به بعد از قانون ملی شدن است و ملک مورد نظر در آن مقطع مورد استفاده نبوده است قاعدتا زمین مذکور در لحظه خرید و فروش هم جزو اراضی ملی محسوب میشده است و ذات معامله شما دچار مشکل بوده و معامله فسخ خواهد شد. بنابراین در چنین مواردی شما باید علیه فروشنده طرح شکایت کنید.
اما اختلاف سومی که کارشناس منابع طبیعی به آن می پردازد در خصوص اسنادی است که قبل از قانون ملی شدن جنگلها وجود داشته است. برای مثال فرض کنید زمین مزروعی متعلق به اجداد شماست و در حال حاضر نیز سند رسمی در اختیار دارید اما منابع طبیعی این زمین را به وزارت مسکن اعطا کرده و در آن نیز ساخت و سازهایی صورت گرفته است. بنابراین شما مدعی عرصه هستید.
بر خلاف نظر بسیاری مبنی بر باطل شدن اسناد ماقبل از قانون ملی شدن جنگلها معمولا در رویههای قضائی به این موارد پرداخته میشود و در صورتی که اثبات شود ملک مورد نظر از آن شماست، حقوق شما بر ملک جاری خواهد شد. اما در صورتی که ملک به اشخاص حقیقی واگذار شده باشد و ساخت و سازی نیز در آن صورت گرفته باشد در واقع شما مدعی عرصه ملک هستید و دادگاه میزان و قیمت عرصه را برای شما مشخص خواهد کرد. معمولا دادگاه برای اثبات ادعای طرفین از کارشناس دادگستری جنگل داری منابع طبیعی برای پیشبرد حل اختلافات و تعیین نوع و کاربری زمین استفاده میکند.
در کنار این موراد ممکن است اختلافات دیگری نیز بروز کند اما کمتر اختلافی میتوان یافت که از این سه حالت خارج باشد. در صورتی که با مسائل و مشکلاتی مشابه موضوعات فوق رو به رو هستی می توانید با کارشناس جنگل داری تماس حاصل فرمایید.
همچنین میتوانید در دیگر مقالات این سایت نمونههای اختلافی دیگر و شیوه حل اختلافات بیشتر را مشاهده نمایید.
ابطال تشخیص اراضی منابع طبیعی و کارشناس رسمی دادگستری جنگل داری منابع طبیعی
- دسته: جنگل داری منابع طبیعی
- بازدید: 5145