تخلفاتی که در حوزه نشر و چاپخانهها صورت میگیرد معمولا با جرایم و حواشی بسیار زیادی نیز همراه هستند. تعلیق از کار، مجازات نقدی، حبس و لغو پروانه چاپخانهها معمولا در اثر بروز تخلفات روی میدهد. در این یادداشت با کمک کارشناس رسمی دادگستری چاپ و چاپخانه به بررسی انواع جرایم چاپخانهای و مجازات آن و همچنین اختلافاتی که در این حوزه ممکن است بروز کند میپردازیم.
برای بررسی بهتر و شناخت اصول مصادیق موضوعات فوق بهتر است تا آییننامه تأسیس و نظارت بر چاپخانهها را بررسی کنیم تا با محدودیت ها و مسئولیت های چاپخانهها آشنا شویم. تمامی مراکزی که اقدام به چاپ در هر سطحی میکنند باید این قوانین و الزامات را رعایت کنند. چاپخانههای دیجیتال، چاپ افست، لیتوگرافی و مراکز طراحی و چاپ بنر، صحافی و غیره زیرمجموعههای چاپخانه محسوب میشوند.
این مراکز بدون داشتن مجوز حق فعالیت ندارند حتی در صورتی که این مراکز به چاپ آثار مجاز و قانونی نیز بپردازند به دلیل نداشتن مجوز با آنها برخورد خواهد شد.
چاپخانهها باید مکان مشخصی برای چاپ داشته باشند. با توجه به این که در حال حاضر به شیوه فعالیت آنها نظارت میشود هر چاپخانه باید دارای یک مکان مشخص غیرمسکونی باشد که این مکان قبلا به اطلاع واحد صنفی هر محل رسیده باشد. تغییر مکان چاپ حتما باید با اطلاع و کسب مجوز از مراجع ذیصلاح صورت گیرد در غیر این صورت از نظر کارشناس دادگستری چاپ و چاپخانه مصداق بارز تخلف روی داده است.
چاپخانهها باید درخواست چاپ کلی و عمده ای که دریافت میکنند را به ثبت برسانند. در واقع باید اطلاعات سفارش دهنده و آن چیزی که چاپ شده است را ثبت کنند و همچنین چاپخانه ها حق چاپ و تکثیر کتب نشریات و مواردی فاقد مجوز هستند و یا به شکلی به نظر غیر قانونی میآیند را ندارند. بنابراین چاپخانهها باید برای چاپ هر یک از موارد مذکور ابتدا مجوز چاپ سفارش دهنده که از سوی وزارت ارشاد صادر شده است را بررسی نمایند.
در صورتی که چاپ به صورت متوالی صورت گیرد نیز چاپخانهها باید اقدام به عقد قرارداد به منزله توافق و سفارش چاپ کنند. برای مثال اگر فردی به صورت هفتگی هزار بروشور چاپ کند چاپخانه مستلزم ثبت این موراد در دفتر و عقد قرارداد است.
خرید و فروش و جابجایی ابزارها و دستگاههای چاپ نیز باید با مجوز تاسیس و انتقال صورت گیرد.
با توجه به تنوع تخلفات در حوزه چاپ مجازاتهایی در نظر گرفته شده است. برای مثال یکی از موارد مهمی که هم مصداق تخلف است و هم باعث بروز اختلاف بین افراد میشود تغییر قیمت و کیفیت چاپ است. تغییر قیمت و یا ارائه کاری کم کیفیت معمولاً اختلافاتی را ایجاد میکند که تعیین آن بر عهده کارشناس رسمی چاپ و چاپخانه است. معمولا جبران خسارت و درج در پرونده به عنوان جریمه برای متخلفان صورت میگیرد اما در صورت تکرار ممکن است با توبیخهایی نیز همراه شود.
و یا برای کپی و تکثیر آثار غیرمجاز مجازاتهایی چون حبس بین شش ماه تا سه سال و یا اگر موارد چاپی خلاف شرع و امنیت عمومی کشور باشد مسئله جرم فراتر رفته و احکام سنگین تری نیز در انتظار متخلفان خواهد بود. به همین دلیل نیز بسیاری از فعالان این حوزه مرتکب تخلفات امنیتی و یا توهین و ترویج عقایدی خاص میشوند.
به طور کلی در صورتی که مشکلی در این حوزه برای شما رخ داد میتوانید با مراجعه به کارشناس چاپ و چاپخانه راهکارهای برای حل مشکلات خود پیدا کنید.
بررسی مصادیق جرایم چاپخانهای و مجازات آن توسط کارشناس رسمی دادگستری چاپ و چاپخانه
- دسته: چاپ و چاپخانه
- بازدید: 1189