کارشناس رسمی دادگستری

در گذشته عمدتا ابلاغ‌ها و پیگیری‌های پرونده‌های قضائی به صورت کتبی و یا به صورت حضوری صورت می‌گرفت. جدای از هزینه‌هایی که این نوع ابلاغ برای نهاد‌های مختلف در کشور ما داشت، احتمال نرسیدن ابلاغ‌ها به افراد مختلف هم وجود داشت. اما با گسترش زیر ساخت‌های اینترنتی و دسترسی عموم کشور به اینترنت قوه قضائیه جهت بهبود انجام فرآیند دادرسی و همچنین عدالت در امور قضائی اقدام به ایجاد سامانه ثنا نمود.

بسیاری از افراد در گذشته ادعا می‌کردند که از احضار و ابلاغیه‌های اطلاعی نداشته‌اند و یا آن چه به صورت کتبی ارسال شده است به دست آن‌ها نرسیده، و این موضوع متاسفانه زمینه اطاله دادرسی را فراهم می‌کرد و گاها برای تشکیل یک دادگاه‌ها و به نتیجه رساندن یک پرونده‌ها ماه‌ها وقت صرف می‌شد و از سوی دیگر امکان عدم ابلاغ هم وجود داشت که زمینه تضییع خود بسیاری را فراهم می‌کرد. اما در حال حاضر با ایجاد این سامانه می‌توان امیدوار بود که حداقل این نوع مشکلات دیگر بروز نخواهد کرد.

سامانه ثنا کاربرد‌های بسیار زیادی دارد. این سامانه راهی برای بارگذاری اطلاعات مربوط به پرونده‌ها اعم از رای و نتایج دادگاه، احضار، ابلاغ، اعتراض و موارد دیگری می‌شود. سامانه ثنا از سال 1395 ایجاد و شروع به کار کرد. از اهداف ایجاد سامانه ثنا می‌توان به جلوگیری از اطاله دادرسی، ابلاغ و خبررسانی عادلانه به همه طرف‌های درگیر در یک پرونده اشاره کرد.

ثبت نام سامانه ثنا نیز حداقل از دو راه امکان پذیر است. ابتدا می‌توانید از طریق سیستم‌های خود اقدام به ثبت نام نمائید. از طریق سایت ثبت نام ثنا کلیه اطلاعات خود را وارد کنید و سپس برای تایید هویت و همچنین تایید اطلاعات خود به دفتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه و مرحله آخر ثبت نام را انجام دهید و یا می‌توانید به صورت مستقیم به این دفاتر مراجعه و جهت ثبت نام مدارک خود را تحویل دهید. هزینه ثبت نام در سامانه ثنا هم حدود پنج هزار تومان است. راهنماس ثبت نام ثنا هم در سایت ثبت نام وجود دارد.

جهت دسترسی به صفحه ثنای خود هم می‌توانید به سایت سامانه خدمات الکترونیک قضائی مراجعه نمایید. در این سامانه لینک‌های مختلفی برای تسهیل دسترسی قرار داده شده‌اند که با انتخاب یکی از آن‌ها می‌توانید به راحتی وارد صفحه ورود به ثنا شوید. در این قسمت کد ملی را در بخش اول و رمز شخصی که از دفتر خدمات الکترونیک دریافت کرده‌اید را در بخش دوم وارد می‌کنید و وارد صفحه مربوط به خود می‌شوید.

در این صفحه بخش‌های مختلف ابلاغ و اعتراض‌ها برای شما مشخص شده است که می‌توانید آن‌ها را مشاهده و یا دانلود نمائید. در صورت بروز مشکل در ورود به سامانه خدمات الکترونیک ابتدا باید مواردی مانند مرورگر و وی پی ان‌های خود را چک نمائید. در مورادی نیز ممکن است سایت با مشکلاتی روبرو شده باشد که بعد از چند دقیقه مشکل برطرف خواهد شد و امکان دسترسی فراهم. اما در صورت حل نشدن مشکل می‌توانید با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضائی اقدام به دریافت رمز شخصی جدید نمائید و یا از لینک رمز خود را فراموش کرده‌ام اقدام به دریافت رمز جدید کنید.
نکته‌ای مهم در استفاده از رمز‌های یکبار مصرف است. از آن جا که رمز ورود مختص به هر فرد است و نیاز است تا اطلاعات ایشان تنها در دسترس خودش باشد بعد از تلاش اول برای ورود یک رمز یکبار مصرف برای شما فرستاده می‌شود این رمز به مدت بیست و چهار ساعت قابل استفاده است و برای ورود جدید بعد از این زمان نیاز به دریافت رمز جدید دارید.

برای دسترسی بهتر افراد به این سامانه نرم افزار سامانه ثنا هم طراحی شده است که برای دانلود رایگان آن می‌توانید از طریق همان سایت اقدام به دریافت نسخه اندروید نمائید و راحت‌تر امور خود را انجام دهید. شیوه نصب اپلیکیشن سامانه ثنا هم به طور مفصل توضیح داده شده است.

ثبت نام سامانه ثنا برای همه افراد اجباری است. لذا برای انجام امور قضائی و حتی مراجعه به مراجع قضائی باید اقدام به ثبت نام در این سامانه نمائید. در حال حاضر ورود به مراجع قضائی هم نیاز ثبت نام دارد. در صورت بروز مشکل در ثبت اطلاعات خود در دفاتر خدمات الکترونیک و عدم تایید اطلاعات خود می‌توانید به بخش حفاظت و حراست شعب قضائی مراجعه نمائید.