تا کنون آماری در حدود پانزده الی بیست درصد از بازار تجهیزات و داروهای پزشکی در مراکز درمانی و بیمارستانهای کشور دارای هویتی تقلبی و پایینی دارند؛ یعنی به طور معمول از هر پنج کالای پزشکی، یکی از آن ها تقلبی میباشد و این موضوع به این معناست که احتمال هر گونه خسارت جبران ناپذیری برای بیماری که از این تجهیزات و داروهای تقلبی استفاده میکند وجود دارد.
کارشناسان ما در صورتی که تجهیزات و داروهای پزشکی به شهروندان و بیمارستان فروخته شود و یا مورد استفاده گردد میتوانند در خصوص خسارت آن و همچنین ارزش واقعی آنها و تعیین اصالت و تقلبی بودن آن اظهار نظر نمایند.
مهم ترین عامل در وجود تجهیزات پزشکی و داروهای تقلبی در داخل کشور، عامل نه چندان ضعیف قاچاق در کشور است. حتی با ظهور و ورود طرح تحول سلامت و همچنین نظارت و کنترل بیشتر برروی ورودیها و خروجیهای بیمارستانها( چه خصوصی و چه عمومی) و مراکز درمانی، موضوع قاچاق در این فرآیند به حدی جدی است که عضوی از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، عقیده دارد که این گونه قاچاق ها از مبادیهای رسمی کشور در حال انجام است.
اوضاع به قدری نابسامان است که برخی از بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی و خصوصی، مشتریهای دائمی تجهیزات و داروهای قاچاق هستند به طوری که علاوه برآن که قادر هستند محصولات قاچاق را با بهایی بسیار پایین تر، دریافت نمایند؛ فروشندگان کالاهای پزشکی قاچاق نیز به مشتریان خود تسهیلات فراوانی را اعطا میکنند مانند: فروش تجهیزات تقلبی به صورت اقساط برای انواع بیمارستانها. این نوع کالاهای قاچاق به راحتی از گمرک هایی مانند بوشهر و چابهار و حتی هرمزگان وارد کشور میشوند. باید به این نکته نیز توجه داشت که قاچاق انواع اقلام و کالا های پزشکی به این دلیل که به طور عمده دارای ابعاد و اندازههایی نسبتا بزرگ هستند، توسط یک یا دو مسافر صورت نمیگیرد و حمل و نقل آنها و عبورشان از گمرک با چشم پوشی هایی از سمت برخی از مامورین گمرک صورت می پذیرد.
وجود داروهای تقلبی و تجهیزات غیراستاندارد به حدی شرایط مراکز درمانی کشور را نابسامان میکند که منجر به خسارتهای جانی برای بیماران و یا خسارتهای مالی سنگینی برای همراهان و خانواده بیماران برای بازگردانی بیماران خویش به سلامتی اولیه میشود. وجود کارشناسی آگاه نسبت به این شرایط منجر میشود که مسیر قضایی اینگونه خسارتها با کمترین مشکلی مواجه شود.
داروهای تقلبی
هرچند باز هم میتوان با توجه به یکسری نکات همچون: توجه به برچسبهای اصالت دارو به این روش که بر روی برچسب داروهای تقلبی، شماره تماس جعلی برای فرستادن پیامک وضعیت استعلام اصالت کالا درج شده درحالی که شماره برای گزارش استعلام اصالت کالا از طریق سامانه پیامکی( 20008822) میباشد، میتوان از اصالت دارو خبردار شد. همچنین باید توجه داشت که در بارکدهای برچسب اصالت دارو، شمارههایی وجود دارد که باید با اعداد درج شده بر خود بسته دارو یکسان باشد. معمولاهم برچسبهای اصالت داروهای تقلبی، تاریخ انقضا ندارند درحالی که برای داروهای اصل، تاریخ انقضا وجود دارد و حتی این تاریخ انقضا بر روی خود دارو نیز مشخص شدهاست.
ولیکن باوجود توجه به این نکات از این قبیل، باز هم شگردهای خاصی وجود دارد که بتوانند به توزیع داروهای تقلبی ادامه دهند. بدون شک وجود کارشناس مربوط به این مسایل میتواند بیماران را از مشکلات و دردسرهای احتمالی در خصوص داروهای تقلبی مصون بدارد.
تجهیزات پزشکی غیر استاندارد
بدون شک یکی از عمده ترین عواملی که باعث به وجود آمدن نوسانات بالا در قیمت انواع داروها و خدمات درمانی شده است ورود قاچاق تجهیزات پزشکی غیر استاندارد و دارو های نامعتبر است. به حدی که سود و منفعت قاچاق این دست از اقلام با اقلامی از قبیل مواد مخدر و سلاح برابری میکند.
این چنین تجهیزات و داروهای بیکیفیت وارد شده، اکثرا جایگزین تجهیزات و داروهایی میشوند که توان و قابلیت تولید آن در داخل کشور وجود ندارد و به همین دلیل واردات بی رویه که سهم قابل توجهی از آن از طریق قاچاق انجام میگیرد؛ کار استاندارد سازی تجهیزات و دارو های پزشکی را مختل کرده است.
ماجرا به این جا نیز ختم نمیشود و گزارشاتی وجود دارد که نشان میدهد پزشکان و جراحان هم، با قاچاقچیان داروها و تجهیزات پزشکی، رابطه های مالی چشمگیری دارند؛ هر چند چنین افرادی اکثرا در بخش های خصوصی فعالیت دارند؛ و این گزارشات به طور کلی جامعیت ندارد.
انواع استندهای قلبی( گونهای از فنرهایی که در رگها کار میگذارند) و پیچ و پلاکهایی که در جراحیهای ارتوپدی، استفاده میشوند، شکستن پلاتین در پای بیمار و انواع استنتهای تقلبی قلبی؛ نمونهای از وسایلی است که در بیمارستانها کیفیتهای نامناسبی داشته و تقلبی هستند. هرچند در بسیاری از مناطق محروم در داخل کشور نیز بسیاری از تجهیزات پزشکی ساده نیز اصالت مناسبی نداشته و وسایل و داروهای غیر استاندارد به چشم میخورد.
فروشندگان چنین تجهیزات و داروهای تقلبی با انواع سندسازیهای جعلی، انواع رانت بازی، فاکتورسازی و وجود عاملان ذینفع در داخل بیمارستانها و داروخانهها؛ تمامی اجناس را به عنوان جنس غیرقاچاق جا میزنند و به مراکز درمانی میفروشند.
کارشناس مربوط به تجهیزات و داروهای تقلبی، باتوجه به تک تک مسایل موجود در اینباره و نیز با استفاده از دادههای آماری وتجربی موجود در هریک از مراکز درمانی و داروخانهها، گزارشی تهیه کرده تا روند قانونی آن در مراجع قضایی و دادگاههای مربوطه با کمترین مشکلی مواجه شود.
در صورت نیاز به ارزیابی و تعیین خسارت میتوانید به کارشناس تجهیزات پزشکی مراجعه و یا با شماره تلفنهای ما تماس حاصل نمائید.