کارشناس رسمی دادگستری

یکی از اقدامات ضروری پس از اتمام مراحل ساخت ساز در هر پروژه عمرانی تعیین میزان مصرف انشعابات آب و برق و گاز می‌باشد. اهمیت این موضوع از آن جهت است که عدم تعیین درست آن موجب به وجود آمدن هزینه های زیادی در دراز مدت خواهد شد و بر کارکرد سیستم آب و برق و گاز ساختمان تاثیر نامطلوبی خواهد گذاشت. در این یادداشت به بررسی نقش کارشناس رسمی دادگستری تاسیسات ساختمانی در تعیین میزان مصرف انشعابات آب و برق و گاز مصرف کنندگان خواهیم پرداخت.

قبل از این که به بررسی انواع انشعابات موجود در یک واحد مسکونی و یا تجاری بپردازیم ذکر این نکته ضروری است که مصرف کنندگان به چند نوع مختلف تقسیم می‌شوند از جمله مصرف کننده تجاری، مصرف کننده مسکونی، مصرف کننده آزاد، مصرف کننده اشتراکی، مصرف کننده صنعتی و یا کشاورزی و غیره. بنابراین هر مصرف کننده ای با توجه به نوع نیاز خود باید اقدام به دریافت انشعاب مخصوص خود بکند. مالک ساختمان و یا واحد مسکونی و تجاری پس از اتمام مراحل ساخت  ساز برای دریافت مجوز انشعابات مورد نیاز باید به اداره ی منطقه ای هر یک از این انشعابات مراجعه کند. برای مثال برای دریافت انشعاب برق باید به اداره برق مراجعه کند. برای کسب مجوز انشعابات مصرف کننده ابتدا باید با انواع انشعابات موجود آشنا شود و با توجه به نوع مصرف و میزان نیاز خود اقدام به اخذ مجوز از اداره مربوطه نماید. چرا که در صورت عدم تعیین درست انشعابات، مصرف کننده نمی‌داند که چه تقاضایی باید از اداره ارائه دهنده آن انشعاب داشته باشد و یا در صورتی که در خواستی بیش از نیاز خود بدهد هزینه‌های قبوض و همچنین هزینه دریافت مجوز از سوی اداره مربوطه افزایش پیدا خواهد کرد. اکنون به بررسی انواع انشعابات موجود در یک ساختمان خواهیم پرداخت. ابتدا از انشعاب آب شروع میکنیم. برای دریافت انشعابات آب برای ساختمان، متقاضی با مراجعه به اداره آب و فاضلاب نسبت به مشخص کردن سایز لوله اصلی آب خود با در نظر گرفتن مواردی چون تعداد طبقات، متراژ آن‌ها و نوع کاربری ساختمان اقدام می‌نماید.  در این مرحله متقاضی می‌تواند از کارشناس دادگستری تاسیسات ساختمانی برای تعیین انشعاب مورد نیاز خود کمک بگیرد. کارشناس رسمی تاسیسات ساختمانی با تعیین اندازه لوله مورد نیاز و نوع مصرف فرد متقاضی، انشعاب مناسب را برای او تعیین می‌کند.

انشعاب برق که یکی از حساس ترین انشعابات ساختمان‌ها می‌باشد مورد بعدی است که مالک ساختمان باید برای دریافت مجوز آن اقدام کند. اهمیت انشعاب برق از این جهت است که عدم رعایت موارد ایمنی و تعیین درست نیاز  هر واحد می‌تواند هزینه های سنگینی را برای صاحب ملک تحمیل کند. حساسیت و متنوع بودن انشعاب برق لزوم استفاده از کارشناس تاسیسات ساختمانی را برای تعیین مقدار برق مورد نیاز دو چندان می‌کند. در کل هشت نوع انشعاب برقی داریم که فرد متقاضی باید متناسب با نیاز خود و نوع مصرف خود نسبت به دریافت آن اقدام کند که در این مطلب تنها به ذکر نام آن‌ها اکتفا میکنیم. این انشعابات شامل انشعاب برق برای مصارف خانگی، انشعاب برق برای مصارف اشتراکی، انشعاب برق برای مصارف عمومی، انشعاب برق برای تولید کشاورزی، انشعاب برق برای تولید صنعتی و معدنی، انشعاب برق تجاری، انشعاب برق آزاد و در نهایت انشعاب برق برای فروش مجدد است. انشعاب بعدی انشعاب گاز می‌باشد که همچون انشعاب برق رعایت نکات ایمنی در جلوگیری از بروز حادثه در آن نقش بسزایی دارد. همچنین به دلیل بالا بودن قیمت آن در صورت درخواست انشعاب بیش از نیاز ساختمان هزینه‌های زیادی باید از بابت قبوض گاز پرداخت نمود که برای جلوگیری از وقوع این امر مالک ساختمان یا واحد مسکونی و تجاری می‌تواند با مراجعه به کارشناس دادگستری تاسیسات ساختمانی از بروز این مسئله جلوگیری کند. همچنین در صورتی که مصارف صنعتی و یا تولیدی از گاز مصرف می‌کند(مثل نانوایی) می‌تواند با تشخیص درست مقدار گاز مورد نیاز و کمتر عنوان نکردن آن از بروز اختلال در روند تولید خود جلوگیری کند.