صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری رشته تاسیسات ساختمان
رشته تاسیسات ساختمان جزو رشته هایی است که هر ساله با توجه به ظرفیت هر استان از بین داوطلبان کارشناس رسمی دادگستری انتخاب می کنند. فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی و بالاتر مهندسی مکانیک، مهندسی تاسیسات، مهندسی برق و مهندسی تهویه و تبرید می توانند جزو داوطلبان کارشناس رسمی تاسیسات باشند.
کارشناسان رسمی تاسیسات ساختمان طبق صلاحیت هایی که به دست می آورند می توانند در مراکز مختلف به غیر از دادگستری نیز مشغول به کار شوند. از صلاحیت های کارشناسان رسمی تاسیسات می توان به بررسی نواقص تاسیسات مکانیکی شرکت ها و ساختمان های مختلف، بررسی و تعیین خسارت تاسیسات ساختمان ها از جمله تاسیسات آب و فاضلاب، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات تهویه مطبوع و گرمایش و سرمایش، بررسی تعیین خسارت تاسیسات برقی ساختمان، عیب یابی و بررسی مشکلات تاسیسات هوشمند سازی ساختمان ها مانند اعلام و اطفای حریق، کنترل تردد و دزدگیر و آلارم اشاره کرد.
نقش اصلی کارشناس رسمی دادگستری تاسیسات
نقش اصلی کارشناس رسمی تاسیسات اظهار نظر در خصوص پرونده های حقوقی که محور موضوعات آن ها تاسیسات است، می باشد. کارشناسان تاسیسات با بررسی مدارک و شواهد نظر خود را در خصوص سلب صلاحیت و یا رفع اتهام افراد حقیقی و حقوقی که از آن ها شکایت شده است، اعلام کرده و در روند رسیدگی پرونده به وکلا و قضات کمک زیادی می کنند.
با پیشرفت تکنولوژی شرکت های زیادی در زمینه ی هوشمند سازی منازل فعالیت می کنند، اگر شخص و یا شرکتی از عملکرد این شرکت ها رضایت کافی نداشته باشد و ادعا کند که شرکت هوشمند سازی به منزل و یا شرکت بنده خسارتی وارد نموده است، قاضی قبل از حکم، نظر کارشناس تاسیسات را مطالبه می کند. کارشناس رسمی دادگستری با بررسی و ارزیابی عملکرد شرکت اعلام می دارد که نقصی در کار شرکت وجود داشته و یا وجود ندارد و اشتباه از طرف فرد شاکی می باشد. در بعضی مواقع که مقصر شرکت هوشمند سازی شناخته می شود، کارشناس تاسیسات خسارت وارد شده به منزل و یا ساختمان را تعیین می کند.
در بعضی مواقع شاهد آتش سوزی در برخی از ساختمان ها می باشیم، در بعضی مواقع افراد به شخص یا اشخاصی مظنون شده و از آن ها شکایت می کنند، قاضی قبل از مقصر دانستن این افراد از کارشناس رسمی می خواهد که به صحنه ی وقوع آتش سوزی مراجعه کرده و عواملی را که موجب آتش سوزی در محل می شود را بررسی نماید، کارشناس تاسیسات با بررسی علل و عوامل بر طبق مدارک و شواهد موجود نظریه نهایی را صادر کرده و سهوی بودن یا عمدی بودن ماجرا را شرح می دهد.
بعضی از شرکت ها به صورت پیمان کاری فعالیت کرده و وظیفه ی تاسیسات ساختمان ها را بر عهده می گیرند. در بعض مواقع ممکن است که بین کارفرمایان، کارگران و یا فرد تقاضا کننده مشکلاتی به وجود بیاید که این مشکلات به دادگستری راه پیدا کرده و پرونده ای حقوقی تشکیل می شود، در این پرونده ها نظریه ی کارشناس رسمی رشته تاسیسات نیز لازم می باشد.
لازم به ذکر است که فعالیت کارشناسان رسمی تاسیسات ساختمان به دادگستری و پرونده های قضائی محدود نشده و بعضی از شرکت های بازرگانی، شرکت های مهندسی و تاسیسات از نظریات این افراد با تجربه به عنوان کارشناس، بازرس و مشاور بهره مند می شوند.