صلاحیت های کارشناس رسمی رشته امور بازرگانی
رشته امور بازرگانی از زیر شاخه های رشته امور مالی می باشد، که هر ساله از بین افراد ذی صلاح کارشناس رسمی دادگستری امور بازرگانی برای اظهار نظر در خصوص پرونده های حقوقی با محور امور بازرگانی برگزیده می شود.
کارشناس امور بازرگانی باید به اموری چون شرایط حاکم بر بازار، مقررات واردات و صادرات، مقررات بانکی، urc, cpu، مقررات گمرکی، شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر کشور آشنایی داشته باشد. همچنین این کارشناسان در خصوص اظهار نظر در پرونده های حقوقی مربوط به امور تجارت و بازرگانی باید به قوانین حقوق تجارت، حقوق بین الملل، امور بانکی و بیمه تسلط کافی را داشته باشند.
اگر بخواهیم صلاحیت های این کارشناسان را به طور تیتر وار شرح دهیم می توانیم به موارد کلی چون موارد زیر اشاره نماییم:
1- رسیدگی به اختلاف بین افراد در پرونده های مربوط به قراردادهای بازرگانی و صادرات و واردات
2- رسیدگی به اختلافات بین شرکت های بازرسی کالا و شرکت های خدماتی در قرار دادهای خارجی و داخلی
3- رسیدگی به اختلافات مربوط به پرونده های بیع متقابل و فاینانس که در ادامه توضیح داده می شود.
قرار دادهای بیع متقابل، قراردادی است که بین فروشنده و خریدار منعقد می شود و جزو قراردادهای خرید خدمت محسوب می شود. به عنوان مثال شرکتی به عنوان سرمایه گذار سرمایه و تجهیزات و تکنولوژی مورد نیاز را برای شرکتی تامین می نماید، شرکتی که خدمات را دریافت کرده علاوه بر بازگرداندن سرمایه باید سود حاصل از فروش محصولات و یا خدمات را باید با شرکت سرمایه گذار شریک شود، در صورتی که اختلافی بین طرفین قرار داد رخ دهد و پرونده به دادگاه ارجاع شود، قاضی برای صدور رای نهایی نظر کارشناس رسمی امور بازرگانی را جویا می شود. قراردادهای بیع متقابل جنبه ی بین المللی نیز دارند.
در برخی از موارد دیده شده که افراد حقوقی و یا شرکت های داخلی برای اجرای طرح ها و پروژه های ملی به تجهیزات و سرمایه هایی نیاز دارند که این سرمایه ها و تجهیزات فراتر از ظرفیت ها و منابع داخلی کشور می باشد. در اینگونه موارد بانک یا موسسه تجاری خارجی برای اجرای این پروژه ها وامی را به کشور و شرکت معینی پرداخت کرده و بدون اینکه کنترلی روی هزینه کردن آن داشته باشد، قرار داد را در سررسیدهای تعیینشدهای از طرف قرارداد و یا بانک تضمینکننده قرارداد دریافت میکند. مشاوره گرفتن از کارشناس بازرگانی در این نوع قراردادها بسیار موثر و کمک کننده می باشد.
غیر از اظهار نظر در خصوص پرونده های بازرگانی، کارشناس دادگستری امور بازرگانی می تواند به عنوان مشاور و مدیر بازرگانی بسیاری از شرکت های بازرگانی فعالیت نموده و در خصوص شرایط مطلوب خرید، قیمت مناسب، زمان مناسب، انتخاب فروشنده مناسب، عقد قراردادهای سرمایه گذاری و کارگزاری و تامین مالی، صدور سفارش و انعقاد قرار داد اظهار نظر نمایند، استفاده از این کارشناسان ارجاع پرونده های حقوقی بازرگانی را به دادگاه به طور چشمگیری کاهش می دهد.