کارشناس رسمی دادگستری

سیستم ساختمانی D.C.G


همگان آگاهند که قرن 21 را سده بحران انرژی نیز نامیده اند. بی علت نیست اگر اخیراً در گوشه و کنار این کره خاکی شاهد بروز جنگ هایی بر سر تصاحب منابع انرژی هستیم. بدیهی است با توجه به روند افزایش جمعیت مخصوصاً در کشورهای در حال توسعه و محدود بودن منابع انرژی این کشمکش ها بیشتر و جهانی تر شوند. اما متخصصین و دانشمندان جهان در پی چاره اندیشی، امروزه به فکر کاهش اتلاف انرژی و صرفه جویی آن به روش های مختلف افتاده اند که یکی از مهمترین آنها استفاده از مصالح جدید و عایق در ساختمان سازی است. با این عمل مقادیر بسیار زیادی از انرژی ذخیره خواهد شد، از طرفی استفاده از مصالح یاد شده نباید بگونه ای باشد که سرعت احداث ساختمانها را کاهش دهد زیرا در اینصورت مقرون به صرفه نخواهند بود.

سیستم های نوین احداث بنا با در نظر گرفتن دو عامل مهم فوق الذکر و عوامل دیگری نظیر استحکام سازه ای، مقاومت در برابر حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله، آتش سوزی، و ... طراحی و اجرا می گردند که می توان کارآمدترین آنها را سیستم ساختمانی D.C.G نامید.

شرکت D.C.G با تکیه بر استفاده از تکنولوژی روز دنیا در امر ساختمان سازی و مزیت های بیشمار آن اقدام به ارائه این روش جدید و سریع و منحصر بفرد در صنعت ساختمان نموده است.

روش ساخت

ابتدا باید زیر تمامی دیوارها را یک فونداسیون نواری از بتن مسلح به عرض و ضخامت طراحی شده و ایجاد نمود. خاطر نشان می سازد که جهت اتصال مطمئن دیوارها به فونداسیون باید از میلگردهای فولادی به قطر و فاصله معین طبق نقشه سازه ای استفاده کرد پس از این مرحله و اتمام ساخت فونداسیون ها باید نسبت به نصب قطعات دیوار اقدام نمود. بدلیل یکپارچه بودن دیوارها لازم است عایقکاری رطوبتی در صورت نیاز بر روی فونداسیون ها انجام گیرد. پس از آغاز نصب قطعات دیوارها باید نسبت به قرار دادن میلگردهای افقی و قائم به مقدار لازم طبق نقشه های سازه ای اقدام نمود. پس از نصب قطعات دیوار به ارتفاع مناسب باید نسبت به بتن ریزی داخل جداره دیوارها مبادرت نمود. بتن باید با روانی مناسب و اندازه دانه ها تا حداکثر 16 میلی متر باشد. برای محل درها و پنجره ها باید از قطعات یک طرف بسته استفاده شود و برای بالای درب یا پنجره ها (نعل درگاه) باید از قطعه مخصوص آن استفاده نمود. پس از بتن ریزی کامل دیوارها و رسیدن به مرحله اجرای سقف اگر سقف پیش بینی شده شیب دار باشد باید از یک سازه چوبی برای زیر سازی قطعات استفاده نمود که این سازه چوبی به آماتورهای انتظار بیرون زده از دیوارها متصل و محکم می گردد.

اگر سقف پیش بینی شده بصورت افقی باشد از قطعات پیش ساخته شبیه بلوک های بتنی استفاده می شود.فقط کافیست تیرچه های فلزی در طول قرار گیرند و قطعات پیش ساخته مابین آنها جای داده شوند و سپس یک شبکه از میلگرد در بالای سقف تعبیه می شود و نهایتاً بوسیله بتن با روانی مناسب پوشش نهائی اجرا می گردد.

مزایای سیستم ساختمانی D.C.G

پیش ساخته بودن : قطعات اصلی این سیستم از جنس پلی استایرن انبساطی ( EPS ) و توسط قالب های مخصوص تولید می گردند. تولید قطعات می تواند هم در محل کارخانه و هم در محل کارگاه با استفاده از واحدهای تولیدی قابل حمل انجام شود.

مزیت های زیست محیطی : روش تولید قطعات و حمل و نگهداری آنها بگونه ای است که هیچ نوع آلودگی در این مسیر ایجاد نمی گردد و خط تولید عاری از هرگونه آلودگی زیست محیطی است که این ویژگی یکی از مزیتهای بزرگ استفاده از این روش است.

سهولت اجرا : نصب قطعات در طول احداث بنا بسیار ساده و راحت است و بدون نیاز به ماشین آلات سنگین انجام می شود و با توجه به وزن ناچیز آنها تعداد نیروی کار لازم نیز بطور چشمگیری کاهش خواهد یافت.

سیستم یکپارچه سازه ای : بدلیل پر شدن فضای داخلی تمام دیوارها از بتن مسلح ساختمان بصورت یک قاب یکپارچه بتنی و کاملاً مستحکم ساخته می شود.

مقاومت زیاد در مقابل زمین لرزه : بدلیل استفاده از بتن مسلح در تمامی دیوارها و سقف ها و یکپارچه بودن اتصالات، این نوع سازه در مقابل زمین لرزه مقاومت قابل توجهی از خود نشان می دهد ( 9 درجه در مقیاس ریشتر ) و مناسب برای مناطق زلزله خیز نظیر ایران است.

صرفه جویی در منابع مالی : بدلیل اینکه پس از پایان احداث ساختمان دو لایه عایق در هر طرف دیوارها وجود دارد این مسئله تبادل حرارتی از دیوارها و سقف را بطرز چشمگیری کاهش می دهد بطوریکه در این حالت 70% از انرژی هدر رفته در شرایط متفاوت، ذخیره می گردد و این مسئله در دراز مدت صرفه جویی در مصرف انرژی و در منابع مالی را بدنبال خواهد داشت و به همین ترتیب استفاده از دستگاههای خنک کننده در مناطق گرمسیری و سردسیر تقلیل خواهد یافت.

نیروی کار ارزان : روش نصب قطعات بسیار ساده و راحت است بطوریکه احتیاج به مهندسین و کارگران با تجربه و آموزش دیده ندارد و بااندک آموزش مختصری به کارگران غیر ماهر می توان کار را به انجام رساند. ضمناً بدلیل سبک بودن قطعات حوادث کارگاهی کاهش می یابند.

سهولت اجرای کارهای تأسیساتی : بدلیل سبک بودن و برش پذیر بودن قطعات D.C.G ساخته شده از پلی استایرن انبساطی عملیات بعدی ساختمانی از قبیل نصب درها و پنجره ها، سیم کشی و لوله کشی آب، گاز و برق براحتی انجام می گیرد.

نما سازی داخلی یا خارجی : بدلیل طرح انحصاری و منحصر بفرد قطعات پیش ساخته ( EPS ) انواع پلاسترهای مرسوم نما کاملاً به سطح قطعات می چسبد و یک نمای یکپارچه و زیبا را در نهایت بوجود می آورد.

سرعت نصب قطعات : طبق محاسبات و آمارگیری های بعمل آمده سرعت نصب و ساخت دیوارها در این حالت چهار برابر روش های موسوم ساخت دیوار است و با توجه به سرعت اجرای کار در صورت آماده بودن تمامی قطعات، زمان ساخت به شکل قابل ملاحظه ای کاهش می یابد که در نتیجه باعث بازگشت سریعتر سرمایه و رونق اقتصادی می گردد.

شرکت DCG با آوردن جدیدترین و مؤثرترین تکنولوژی صنعت ساختمان سازی به ایران سعی در اعتلای این صنعت در کشور دارد.

امروزه با توجه به روند افزایش جمعیت و محدود بودن منابع انرژی در جهت کاهش اتلاف و صرفه جوئی آن به روشهای مختلف، لزوم استفاده از مصالح جدید و عایق سازی در مبحث ساختمان اجتناب ناپذیر بوده و متخصصین این صنعت را به چاره اندیشی واداشته است.

شرکت DCG با تکیه بر استفاده از تکنولوژی روز دنیا در امر ساختمان سازی موجب ایجاد مزایا و توانمندیهای ویژه ای به شرح ذیل می گردد:

۱- استفاده از دیوارهای باربر و حذف تیر و ستون در ساختمان قابلیت انعطاف پذیری جانمائی پلان معماری در بناها را ساده و راحت تر می نماید.

2- با توجه به برشی بودن کلیه دیوارهای سازه ای و نیز با در نظر گرفتن با کسی عمل نمودن کل سازه، قابلیت جذب انرژی ناشی از لرزش زمین در ساختمان بسیار بالا رفته که منجر به مقاومت زیاد در برابر نیروهای جانبی ناشی از زلزله می گردد.

3- استفاده از پنل های دیواری و سقفی پلی استایرن به طور همزمان در امر ساختمان سازی، وزن سازه و بالطبع اعمال نیروهای جانبی (ناشی از زمین لرزه) به ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

4- پوشش پنج سانتی متری پلی استایرن در طرفین دیوارهای بتن مسلح، عملکرد سه عایق مهم در امر ساختمان سازی (رطوبتی، حرارتی، صوتی) را تواماً داشته و ضمناً اجرای ساختمان در نواحی مختلف ایران را با هر گونه شرایط جوی پذیرا بوده و آسان می نماید.

5- استفاده از قالبهای دیواری پلی استایرن باعث افزایش در سرعت ساخت و 70% کاهش اتلاف انرژی می گردد.

6- قابلیت پذیرش اجرای هر نوع نازک کاری در دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان در این سیستم وجود دارد.