کارشناس رسمی دادگستری

استاندارد ملی بلوک‌های سقفی پلی‌استایرن به شماره 11108 تصویب شد

همزمان با گسترش بکارگیری بلوک های سقفی پلی استایرن در ساخت وسازها و فقدان دستورالعمل استفاده از این محصول ساختمانی ، موسسه استاندارد با تاخیری دو ساله دستورالعمل ضوابط استاندارد ملی بلوک های ساختمانی را به تدوین رساند. به گزارش خبرنگار ما چندی پیش کارشناسان و مسولان امر در مورد عواقب بکارگیری بلوک های سقفی پلی استایرن غیر استاندارد هشدار داده بودند

پیش از این ایرج رهبر -رییس انجمن انبوه‌سازان تهران -در گفت‌و‌گو با دنیای‌اقتصاد گفته بود: اساسا بلوک‌های سقفی پلی‌استایرن در صورتی که تاییدیه مرکز تحقیقات ساختمان را داشته باشند خاصیت ضدحریق دارند و استفاده از آن‌ها مجاز است، اما در صورتی که این تاییدیه را نداشته باشند این خاصیت را نداشته و استفاده از آن‌ها مجاز نیست. وی خاطرنشان کرده بود: در همین حال در هنگام استفاده از بلوک‌های سقفی پلی‌استایرین از آنجا که قدرت جذب ملات بر روی آن‌ها بسیار ضعیف است، استفاده از توری‌های فلزی روی آن‌ها ضروری است. اما در برخی ساختمان‌ها این بلوک‌ها به تنهایی در طبقات کار گذاشته می‌شود و همین امر باعث می‌شود ساختمان زیر پای ساکنان در هنگام راه رفتن حالت لرزش پیدا کند.

رهبر تاکید کرده بود: برای اینکه خا صیت ضدحریق بودن این نوع تیرچه‌ها جنبه عملیاتی پیدا کند ضروری است که یک نوع عایق روی آن‌ها نصب شود تا در صورتی که حریق اتفاق بیفتد آتش با تاخیر به تیرچه بلوک برسد اما در حال حاضر استفاده از این نوع عایق‌ها هم به ندرت است.
آزمایش فندک معیار نیستبودند.

به دنبال هشدار مکرر کارشناسان در این زمینه که برپایی همایش ها و کنفرانسهای متعدد خبری را به دنبال داشت استاندارد یونولیت ساختمانی تصویب شد. بر اساس مصوبه موسسه استاندارد از بلوک سقفی پلی‌استایرن نباید به عنوان ماده‌ای که مقاومت ساختمان را برعهده دارد، استفاده شود. بلکه از بلوک سقفی باید به عنوان قالب ماندگار که پس از اجرا در سقف باقی می‌ماند برای قالب‌بندی در جان انواع تیرهای T شکل و همچنین قالب زیرین در بتن‌ریزی درجا استفاده ‌شود. مقاومت بلوک‌ها در محاسبات مقاومت سقف منظور نشده و تنها به عنوان قالب‌های ماندگار و مصالح پرکننده محسوب می‌شوند. با این وجود بلوک‌ها باید قادر به تحمل ضربه‌های ناشی از حمل‌و‌نقل متعارف و نیروهای ناشی از عبور و مرور در زمان بتن‌ریزی باشند. این بلوک‌ها به دو شکل، دارای شیار و بدون شیار در قسمت زیرین تولید می‌شوند. موسسه استاندارد تاکید کرده، فرآورده‌های پلی‌استایرن منبسط شده مورد استفاده در ساختمان باید از نظر رفتار واکنش در برابر آتش، از نوع کندسوز شده (خود خاموش‌شو) باشد و چنانچه 15 ثانیه در معرض آتش قرار بگیرد، میزان پیش‌روی شعله در مدت 20 ثانیه کمتر از 150 میلی‌متر باشد. روی تمام صفحات و بلوک‌های تولیدی باید نام یا علامت تجاری تولیدکننده، تاریخ تولید، نوع و ابعاد اسمی قید شده باشد. در متن استاندارد ملی بلوک‌های سقفی پلی‌استایرن، موارد فنی نحوه کار گذاشتن این بلوک‌ها در سقف طبقات قید شده است. از جمله اینکه برای حفاظت از بلوک‌ سقفی پلی استایرن و جلوگیری از برخورد مستقیم هرگونه حریق احتمالی با بلوک لازم است تا زیرسقف به وسیله پوشش مناسب محافظت شود. پوشش باید به تیرها و تیرچه‌ها متصل و مهار شود. اتصال مستقیم به بلوک پلی‌استایرن (مانند گچ کاری مستقیم بر روی بلوک بدون استفاده از اتصالات مکانیکی) به تنهایی قابل قبول نیست.

همچنین اتصال مستقیم اندود به بلوک با هر شکل هندسی (اعم از معمولی یا دارای انواع شیار) به تنهایی و بدون استفاده از اتصالات مکانیکی به هیچ وجه مجاز نبوده و ضرورتا باید از اتصالات مکانیکی مهار شده به تیرها و تیرچه‌ها (نظیر سامانه راپیتس) استفاده شود، بنابراین تولیدکنندگان موظف هستند از ارائه هر گونه اطلاعات شفاهی یا کتبی به مصرف‌کنندگان که مغایر با این موضوع باشد، خودداری کنند.

از آن جایی که دیواره‌های بین واحدهای مستقل (مانند دیوار بین آپارتمان‌های مسکونی یا واحدهای تجاری، اداری مستقل و...) در هر ساختمان باید دارای مقاومت در برابر آتش باشند. این دیوارها باید از لایه بلوک‌های پلی‌استایرن عبور کرده و تا سقف سازه‌ای (یعنی زیر تیرچه یا بتن) امتداد داشته باشند، یا به طور مناسب از مصالح حریق بند استفاده شود، به گونه‌ای که بلوک‌های پلی‌استایرن در این قسمت بین دو فضای مجاور پیوستگی نداشته باشند و از گسترش هرگونه حریق احتمالی بین دو فضایی که به وسیله دیوار مقاوم در برابر آتش از یکدیگر جدا شده‌اند، جلوگیری شود.

براساس این گزارش بلوک‌های پلی استایرن منبسط شده در محل کارگاه ساختمانی باید به دور از هرگونه مواد قابل اشتعال (نظیر رنگ‌ها، حلال‌ها یا زباله‌های قابل اشتعال) نگهداری شوند. محل نگه‌داری باید به گونه‌ای باشد که از احتمال ریزش یا تماس براده‌های داغ یا جرقه‌های ناشی از جوشکاری یا هرکاری یا هرگونه شی داغ دیگر با بلوک‌ها در کارگاه‌ ساختمانی پیشگیری شود. محل انبار اصلی بلوک‌ها حتی الامکان باید به دور از محل عملیات ساختمانی باشد تا از سرایت هر گونه شعله یا حریق احتمالی به محل انبار اصلی جلوگیری شود.

توصیه می‌شود که از انبار کردن بلوک‌ها به حجم بیش از 60متر مکعب خودداری شود. در صورت نیاز به انبار کردن مقادیر بیش از60متر مکعب بلوک‌ها به قسمت‌های با حجم حداکثر 60 متر مکعب تقسیم شده و بین هر دو قسمت حداقل 20 متر فاصله وجود داشته باشد.

همچنین کلیه کارگران و کارکنان باید نسبت به عدم استفاده از هرگونه شعله و نیز عدم استعمال سیگار در مجاورت محل نگهداری بلوک‌ها توجیه شوند و استفاده از تابلوی استعمال دخانیات ممنوع در مجاورت محل نگهداری بلوک‌ها الزامی است، تعدادی کپسول آتش‌نشانی نیز در نزدیکی محل نگهداری بلوک‌ها باید پیش‌بینی شود.