کارشناس رسمی دادگستری

گودبرداری‌ها و تکالیف شهرداری

گودبرداری‌ها و تکالیف شهرداری

لایحه ارتقای ایمنی تخریب و گودبرداری‌های ساختمانی پس از 2.5 ساعت بحث و بررسی، سرانجام با اعمال تغییرات مختصری به تصویب شورای شهر تهران رسید.

به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در جریان پانصد و نوزدهمین جلسه علنی شورای شهر تهران ادامه بررسی لایحه ناظر بر ضوابط گودبرداری در دستور کار قرار گرفت که طی آن وظایف صاحب کار، مهندسان (طراح سازنده، ناظر و ...)، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و نیز شهرداری تهران تعیین شد.

مهدی چمران رییس شورای شهر تهران در جریان بررسی این لایحه با بیان اینکه برابر قوانین موجود، تکالیف دستگاه‌های مرتبط به دقت مشخص شده است، گفت: شورای شهر در قالب این لایحه تنها توصیه و تاکیدهایی را برای اجرای بهتر نظام‌های مهندسی پیش‌بینی کرده است.

وی با تاکید بر اینکه شهرداری تهران هم در جریان گودبرداری‌ها مسوولیت دارد، یادآور شد: نقشه سازه نگهبان جزو نقشه‌هایی است که مهندس ناظر باید به شهرداری ارائه کند و شهرداری اگر تخلفی در نحوه اجرای این نقشه صورت گرفت، آن را به شورای اسلامی سازمان نظام مهندسی اطلاع دهد؛ ضمن اینکه گودبرداری یاد شده باید با طی مسیر قانونی، متوقف شود.

به گزارش ایسنا، اعضای شورای شهر تهران مسوولیت برپایی جلسه‌ای با حضور مهندسان، مالک و نماینده فنی شهرداری تهران، قبل از تخریب و گودبرداری را نیز به لایحه اضافه کرده‌اند تا به این ترتیب کل عملیات اجرایی در این مرحله توسط دستگاه‌ها و افراد مسوول، مرور و کنترل شود.

علاوه بر این به پیشنهاد اعضای شورای شهر تهران مقرر شد که شهرداری تهران نسبت به پر کردن گودهای متروکه و رها شده با کسب اجازه از دستگاه قضایی اقدام کند و هزینه این کار را روی فیش عوارض ساختمان دریافت کند.

به گزارش ایسنا، شهرداری تهران مکلف شد که در زمان صدور پروانه ساختمانی برای اخذ پوشش بیمه‌ای همجواری‌ها و اشخاص ثالث، به صاحب کار توصیه موکد کند، هر چند که تعیین پوشش بیمه‌ای رافع مسوولیت‌های ذاتی اشخاص به ویژه در امور کیفری و انتظامی نخواهد بود.

از سوی دیگر شهرداری تهران موظف شد که دستور نقشه، مشخصات املاک مجاور و دیگر موارد ضروری را به صاحب کار ساخت و ساز ارائه کند. البته مسوولیت بررسی صحت اطلاعات بر عهده مهندسان مسوول پروژه است.

در بخش دیگر این لایحه در خصوص وظایف شهرداری تهران تاکید شده است که شهرداری باید از تخریب و گودبرداری‌هایی که برابر مقررات نسبت به نصب علائم و تابلوی مشخصات عملیاتی اقدام نکرده‌اند، جلوگیری کنند.

همچنین در صورت احراز تخلف و دریافت گزارشی از سوی وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی استان تهران و یا مهندس ناظر، شهرداری ناحیه موظف است که از ادامه عملیات جاری جلوگیری و صاحب کار و سازنده را به ایمن‌سازی ملزم کند.


شورای شهر تهران و گودبرداری / لایحه ارتقای ایمنی و گودبرداری تصویب شد
خطر گودبرداری لحظه ای است

زئیس کمیسیون عمران و توسعه شورای شهر تهران:
خطر گودبرداری لحظه ای است

متاسفانه بیشتر گودبرداری‌ها به صورت شبانه انجام می‌شود و مهندس ناظر بر روی آن نظارت ندارد / اگر مهندس ناظر اطلاعات کافی از ساختمان‌نداشت باید همانند یک پروژه بحرانی با آن برخورد کند.

ایلنا: رییس کمیسیون عمران و توسعه گفت: خطر در گودبرداری، لحظه‌ای است از این رو حضور مهندس ناظر بر سر پروژه الزامی است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حمزه شکیب رییس کمیسیون عمران و توسعه در خلال بررسی لایحه ارتقای ایمنی و تخریب و گودبرداری ساختمانی در شهر تهران، با بیان اینکه برای گودبرداری هر ساختمانی اطلاعات جامع و کامل باشد، افزود: اگر مهندس ناظر اطلاعات کافی نداشت باید همانند یک پروژه بحرانی با آن برخورد کند و تمامی جوانب در آن رعایت شود.

وی ادامه داد: سازمان نظام مهندسی قوانین جامعی دارد و مهندس ناظری که توسط این سازمان کد دریافت کرده است در صورت هرگونه تخلف نسبت به تخلفش در شورای انتظامی نظام مهندسی با آن برخورد می‌شود.

رییس کمیسیون عمران و توسعه با تاکید بر اینکه گودبرداری با جاده سازی فرق دارد، گفت: خطر در گودبرداری لحظه‌ای است از این رو حضور مهندس ناظر بر سر پروژه الزامی است.

به گفته شکیب متاسفانه بیشتر گودبرداری‌ها به صورت شبانه انجام می‌شود و مهندس ناظر بر روی آن نظارت ندارد.

شکیب ادامه داد: حضور مهندس ناظر بر سر کار در زمان گودبرداری هیچ مغایرتی با قانون ندارد و بهتر است در لایحه مذکور نسبت به حضور مهندس ناظر به صورت قانون الزام ایجاد شود.

مهدی چمران درباره این اظهار نظرگفت: حضور مهندس ناظر بر سر پروژه بسیار اقدام موثری است اما اگر مهندس ناظر حضور نیابد از آنجا که در آیین نامه سازمان نظام مهندسی دیده نشده است اختلاف نظر پیش می‌آید.

******************
گودبرداری‌های رها شده امنیت زنان را تهدید می‌کند

عضو شورای شهر تهران:
گودبرداری‌های رها شده امنیت زنان را تهدید می‌کند

در بسیاری از موارد، گودبرداری آغاز می‌شود اما پروسه آن طولانی می‌شود و هیچ نظارتی روی آن وجود ندارد.

ایلنا: عضو کمیته شورای شهر تهران گفت: گودبرداری‌های رها شده، امنیت زنان را در محلات تهران تهدید می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، معصومه آباد رییس کمیته سلامت شورای شهر در جلسه امروز شورای شهر تهران با اشاره به اینکه برای گودبرداری‌ زمان مشخصی تعیین شود، گفت: در بسیاری از موارد گودبرداری آغاز می‌شود اما پروسه آن طولانی می‌شود و هیچ نظارتی روی آن وجود ندارد.

وی ادامه داد: در یک کوچه و یک گذر، محدوده ? -? متری طولانی شدن این پروسه، ایمنی مردم راتحت تاثیر قرار می‌دهد حتی برای بانوانی که از این مسیر عبور می‌کند، ایجاد ناامنی می‌کند بهتر است زمان بندی دقیقی علاوه بر نظارت برای گودبرداری تعیین شود. تا مشکل ایمنی و امنیتی کمتری داشته باشیم.

مهدی چمران در پاسخ به این اظهارنظر گفت: در لایحه مذکور برای آغاز و پایان گودبرداری زمانی تعیین شده است اما اینکه پس از گودبرداری ساخت و ساز انجام می‌شود این موضوع از نظر فنی قابل بررسی نیست بلکه باید به صورت حقوقی به آن توجه کرد.

وی ادامه داد: برای نمونه، گودبرداری در میدان آرژانتین انجام شده بود اما دو سال بعد از گود برای هیچ ساخت و سازی در آن انجام نشد در ‌‌نهایت از شهرداری تهران خواستم تا این گودبرداری را پرکند و اگر مالک شکایتی داشت آن زمان از طریق مراجع قانونی به این شکایت پاسخ دهیم و بگوییم براساس اسناد موجود و خطرات احتمالی این کار انجام شده است.

***********
بجای گره زدن در نوسازی بافت‌ فرسوده، مثل شهرداری کمک حال مردم باشیم

سخنگوی شورای شهر تهران:
بجای گره زدن در نوسازی بافت‌ فرسوده، مثل شهرداری کمک حال مردم باشیم

شهرداری تهران از دریافت هزینه صدور پروانه در بافت‌های فرسوده گذشته است آن وقت ما نشسته‌ایم اینجا هی گره می‌زنیم تا بگوییم ما نگران جان مردم هستیم.
ایلنا:‌سخنگوی شورای شهر تهران با انتقاد از عملکرد شورای شهر تهران در لایحه گودیرداری گفت: این لایحه تنها به کار نوسازی گره‌ می‌اندازد در حالی که خانه‌های فرسوده با یک ترمز خودرو در حال ویرانی است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، خسرو دانشجو در خلال بررسی لایحه ارتقای ایمنی و تخریب و گودبرداری ساختمانی در شهر تهران، با اشاره به تبصره‌ها و ضوابط موجود در این لایحه گفت: ‌ ضوابطی که در این لایحه وجود دارد از قبیل بیمه ساختمان، بیمه ساختمان مجاوز، حضور مهندس ناظر، شرکت فنی و آزمایشگاهی، مسئول ایمنی همه این موارد هزینه بر است و برای کسی که می‌خواهد ساختمان بسازد هزینه سنگینی را ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: این موارد علاوه بر تحمیل هزینه‌های سنگین کاغذ بازی را چندین برابر می‌کند، به عبارتی نه تنها گره‌ای از مردم باز نمی‌کنیم بلکه گره‌های زیادی نیز برای مردم ایجاد کرده به طوری که رونق که در ساخت وساز و نوسازی بافت‌های فرسوده به زحمت زیاد ایجاد کرده بودیم از بین می‌رود.

علیرضا دبیر عضو هیات رییسه شورا با انتقاد از اظهار نظر دانشجو گفت: هیچ چیزی با ارزش‌تر از جان انسان‌ها نیست و نباید این موضوع را فدای افزایش هزینه‌ها کرد شاید در وهله اول هزینه‌هایی به مردم تحمیل شود اما قطعا بعد‌ها برای دارنده ساختمان سودآور خواهد بود.

دانشجو ادامه داد: فردی که با هزار زحمت اندوخته‌ای برای نوسازی ساختمان خود تهیه کرده است و نمی‌تواند هزینه صدور پروانه خود را بپردازد چگونه می‌تواند هزینه‌هایی را که توسط این لایحه برای آن ایجاد کرده‌ایم را پرداخت کند.

وی گفت: شهرداری تهران از پرداخت پروانه خود گذشته است آن وقت ما نشسته‌ایم اینجا هی گره می‌زنیم تا بگوییم ما نگران جان مردم هستیم قطعا من به اندازه‌ای که دبیر دلش برای مردم می‌سوزد نسوزد اما باور کنید خانه‌های ?? ساله‌ای داریم که کیفیت فنی ندارد و با ترمز یک خودرو به راحتی می‌تواند آوار شود.

************
لایحه ارتقای ایمنی و گودبرداری تصویب شد
با رای موافق اعضای شورای شهر تهران؛
لایحه ارتقای ایمنی و گودبرداری تصویب شد
متاسفانه بسیاری از مهندسان ناظر به صورت فله‌ای ساختمان بر می‌دارند و به دلیل تعدد زیاد ساختمان‌ها نظارت کافی ندارد.

ایلنا: در جلسه علنی امروز لایحه ارتقای ایمنی تخریب و گودبرداری‌های ساختمانی در شهر تهران مجددا بررسی شد و در ‌‌نهایت به تصویب رسید.

به گزارش خبرنگار ایلنا، خسرو دانشجو سخنگوی شورای شهر تهران در این باره گفت: ‌گودبرداری امری بسیار پیچیده است و هنوز بسیاری از مهندسان ناظر و سازندگان به کارهای سخت خو نکرده‌اند و نمی‌دانند در زمان گودبرداری باید به چه مواردی توجه کنند.

مرتضی طلایی رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز با اشاره به اینکه مطرح شدن جان مردم به عنوان یک دغدغه در شهر تهران، ارزنده است، اظهار کرد: به نظر می‌رسد بر حسب قوانین موجود بخش‌های مختلفی در این بخش سهیم هستند.

وی ادامه داد: نباید از این بابت که نگران سلامت شهروندان هستیم توپ را به زمین شهرداری بیاندازیم و شهرداری بخواهیم فقط پاسخگو باشد مالک، پیمانکار، سازمان نظام مهندسی در کنار شهرداری مسئولیت دارد به نظر می‌رسد باید در این لایحه لحاظ شود که شهرداری عنوان تنها متهم این قضیه قرار نگرفت.

رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر همچنین خاطرنشان کرد: اگرچه شهرداری تهران می‌تواند با ورود به موقع از وقوع اتفاقات گودبرداری جلوگیری کنند.

مهدی چمران رییس شورای شهر تهران در پاسخ به طلایی گفت: در قانون وظایف تمامی دستگاه‌ها مشخص شده است و هیچ کس بدون دلیل فردی را متهم نمی‌کند تنها مساله مهم این است که سازه نگهبان به گونه‌ای طراحی شود که مشکلی پیش نیاید.

حسن بیادی نایب رییس شورای شهر نیز درباره این لایحه گفت: متاسفانه برخی از صاحبان کار در مورد ساخت و ساز یک کلاس هم سواد ندارند و نمی‌دانند چه باید بکنند اما با این شرایط طبق قانون علاوه بر کسب مجوز، مهندس ناظر نیز برای کار خود اختیار می‌کنند.

وی ادامه داد: در اینجا مهندس ناظر مسوولیت را برعهده می‌گیرد و باید تمام نکات ایمنی را رعایت کند.

حمزه شکیب رییس کمیسیون عمران و توسعه نیز گفت: باید برای گودبرداری هر ساختمانی، اطلاعات جامع و کامل باشد و اگر مهندس ناظر اطلاعات کافی نداشت باید همانند یک پروژه بحرانی با آن برخورد کند و تمامی جوانب در آن رعایت شود.

رییس کمیسیون عمران و توسعه با تاکید بر اینکه گودبرداری با جاده سازی فرق دارد گفت: خطر در گودبرداری لحظه‌ای است و حضور مهندس ناظر بر سر پروژه الزامی است.

به گفته شکیب متاسفانه بیشتر گودبرداری‌ها به صورت شبانه انجام می‌شود و مهندس ناظر بر روی آن نظارت ندارد.

پروین احمدی‌نژاد دیگر عضو شورای شهر تهران همچنین خاطر نشان کرد: متاسفانه بسیاری از مهندسان ناظر به صورت فله‌ای ساختمان بر می‌دارند و به دلیل تعدد زیاد ساختمان‌ها نظارت کافی ندارد.

معصومه آباد رییس کمیته سلامت شورای شهر نیز در این لایحه به نبود زمان مشص برای گودبرداری اشاره کرد وگفت: در یک کوچه و یک گذر محدوده ? -? متری طولانی شدن این پروسه، ایمنی مردم راتحت تاثیر قرار می‌دهد حتی برای خانوادههایی که از این مسیر عبور می‌کند ایجاد ناامنی می‌کند بهتر است زمانبندی دقیقی علاوه بر نظارت برای گودبرداری تعیین شود. تا مشکل ایمنی و امنیتی کمتری داشته باشیم.

مهدی چمران در پاسخ به این اظهارنظر گفت: ما در لایحه مذکور برای آغاز و پایان گودبرداری زمانی را تعیین شده است اما اینکه پس از گودبرداری ساخت و ساز انجام می‌شود این موضوع از نظر فنی قابل بررسی نیست بلکه باید به صورت حقوقی به آن توجه کرد.

در ادامه این جلسه مساله چگونگی گودبرداری مطرح شد و رییس شورای شهر اشاره کرد که در برخی از گودبرداری‌ها به دلیل نبود فونداسیون کافی در خانه‌های مجاور امکان گودبرداری وجود ندارد و اگر مشکلی پیش آید مسوول کیست.

حمزه شکیب در پاسخ به چمران گفت: براساس ضوابط فنی باید به صورت گام به گام این کار انجام شود تا مشکلی نیاید.

معصومه ابتکار رییس کمیته محیط زیست شورا نیز از ریاست شورا خواست تا حتما سقفی را برای گودبرداری و بعد از آن برای ساخت و ساز تعیین شود تا عابران پیاده مخاطرات نداشته باشند.

مرتضی طلایی نیز با بیان اینکه براساس قانون، نیروی انتظامی می‌تواند به شهرداری دستور دهد که گودبرداری‌‌ رها شده را پر کند گفت: ‌کافی است به مدت یک هفته اقدامات قضایی این موضوع پیگیری شود تا گودبرداری‌‌ رها شده در شهر توسط شهرداری پر شود و مالک نیز در زمانی که بار دیگر بخواهد گودبرداری کند هزینه پرکردن آن را پرداخت کند.

حمزه شکیب در پایان قرائت لایحه مذکور خواستار آن شد تا جلسه هماهنگی برای گودبرداری با شهردار ناحیه با مالک یا مهندس ناظر مهیا شود که این مساله مورد اعتراض اعضا واقع شد.

وی همچنین پیشنهاد داد تا به صورت تصادفی کنترل مضاعفی بر پروژه‌های گودبرداری در شهر تهران انجام شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا در ادامه جلسه برخی از اعضا با قرائت برخی قوانین سازمان نظام مهندسی و ساخت و ساز سعی می‌کردند موارد مطرح در لایحه را به گونه‌ای جلو دهند که تکراری است.

هدی چمران رییس شورای شهر به منظور پایان بخشیدن به این مباحث گفت آنچه در این لایحه تهیه شده است براساس قوانین موجود است و چیز اضافه ندارد و تنها توسعه و تاکید است که مهندسی ناظر آن را بهتر اجرا کند.

وی ادامه داد: این لایحه به عقیده من چیز خوبی است. کتابهایی که در آن قوانین ساخت وساز و فنی منتشر شده است در دست مردم نیست اما ما می‌توانیم این موارد را در دو بخش کپی کنیم و به مالک ارایه دهیم تا راحت از مسایل مطلع باشد.

رییس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه کنترل نظارت و سازمان نظام مهندسی است گفت: ‌شهرداری وظیفه دارد تا نقشه‌ها را با آنچه اجرایی می‌کند تطبیق دهد که آیا سازه نگهبان درست انجام شده است یا نه که درغیر این صورت مانع از اجرا کار شود.

در پایان این لایحه رای گیری شد و تصویب شد.