کارشناس رسمی دادگستری

جناب آقای دکتر غلامرضا هوائی
به نام خدای یکتا
رئیس محترم هیات مدیره کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان تهران
موضوع : نظریه مشورتی گروه پنجم وحدت رویه رشته راه و ساختمان در خصوص مبانی تعیین سهم عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی مبحث اول خسارت وارده به مستحدثات مجاور"
با سلام و احترام :
بازگشت به نامه شماره ۳۹۷۷ مورخ ۱۳۹۹/۳/۲۰ و نامه شماره ۱۷۳۳۳ مورخ ۱۴۰۰/۰۷/۲۶ ریاست سابق هیات مدیره محترم کانون ، مبنی بر تعیین اعضای گروه پنج وحدت رویه رشته راه و ساختمان: نظریه مشورتی گروه پنجم وحدت رویه رشته راه و ساختمان در خصوص مبانی تعیین سهم عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی مبحث اول: خسارت وارده به مستحدثات مجاور به استحضار عالی می رساند.
اعضای گروه پنج بابرگزاری جلسات متعدد و در راستای وحدت رویه میان کارشناسان رسمی دادگستری رشته راه و ساختمان :
نظریه مشورتی خودر را طبق صورت جلسه پیوست به اتفاق آراء به شرح ذیل پیشنهاد نمودند که جهت استحضار و امر به ابلاغ
تقدیم می گردد.
این قسمت با کوشش و همت آقایان امیر علی فامیلی محمدرضا عطرچیان، محمد جواد تیموری، اسماعیل ضرغامی، پژمان وهاب
کاشی، حسین احمدی و علی خزاعی زاده و صرف جلسات متعدد تدوین گردیده است.
شایان ذکر است قسمت دوم این راهنما متعاقباً بررسی و تدوین خواهد گردید.
از بذل توجه جنابعالی کمال امتنان را دارد.
با تجدید احترام - علی خزاعی زاده
دبیر گروه پنجم وحدت رویه رشته راه و ساختمان
علی خزاعی زاده

بسمه تعالی
صورتجلسه کارگروه پنج کمیسیون وحدت رویه گروه شش
پس از بررسی و تبادل نظر اعضای کارگروه پنج کمیسیون وحدت رویه گروه شش ( راه و ساختمان و نقشه برداری ) طی جلسات متعدد در خصوص مبانی تعیین میزان تاثیر عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی مبحث اول خسارت وارده به مستحدثات مجاور این کارگروه متشکل از آقایان امیر علی فامیلی - محمدرضا عطرچیان، محمد جواد تیموری ، اسماعیل ضرغامی، پژمان و هاب کاشی ، حسین احمدی و علی خزاعی زاده ) نتیجه برری و روش پیشنهادی خود را به شرح زیر اعلام می نماید.
شیوه نامه مذبور حاصل تشریک مساعی و همفکری همکاران کارشناس رسمی دادگستری شرکت کننده در جلسات وحدت رویه بوده و تنها می تواند به عنوان یک راهنما تلقی گردد.
کارشناسان رسمی دادگستری در هر مورد با توجه به اسناد و مدارک پرونده تحت شرایط و مشخصات محل و بررسیهای لازم و تحقیقات کافی به مسئولیت خود نظریه مربوطه را اعلام می نمایند.
شیوه نامه ؛ مبانی تعیین میزان تاثیر عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی مبحث اول خسارت وارده به مستحدثات مجاور
۱- کلیات :
امروزه با پیشرفت جوامع بشری و افزایش رفاه اجتماعی تخریب بناهای قدیمی و احداث ساختمانهای نو و با تعداد طبقات متعدد به جای آنها امری معمول تلقی میشود. در اجرای عملیات تخریب ساختمان به عنوان اولین مرحله ساخت و ساز اشخاص حقیقی و حقوقی دخیل هستند که طبق قوانین و مقررات جاریه و ضوابط مربوطه مسئولیتهایی بر عهده آنها قرار گرفته است و عدم رعایت این وظایف حرفه ای ورود خسارت اعم از جانی و مالی به اشخاص را محتمل میکند. هدف این شیوه نامه شناخت اشخاص دخیل در عملیات تخریب و نوسازی ساختمان و بررسی مبانی تعیین میزان تاثیر عوامل دارای مسؤولیت در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی به مستحدثات مجاور می باشد.
۲- هدف
تعیین میزان تاثیر مسئولیت اشخاص دارای مسئولیت در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی در مرحله گودبرداری و پایدارسازی دیواره های گود به مستحدثات مجاور میباشد که عوامل مربوطه عموماً شامل مالک ساختمان مهندس طراح مهندس مجری (سازنده)، مهندس ناظر سازمان نظام مهندسی و مقررات ملی ساختمان شهرداری سایر مراجع صدور پروانه و کنترل ساختمان و شرکت های خدمات آزمایشگاهی ژئوتکنیک و شناسایی مصالح میباشند که حسب مورد بر مبنای مسئولیت قراردادی الزامات قانونی بر اساس قوانین، مقررات و ضوابط مسئول میباشند. معمولاً ترکیبی از موارد مختلف سبب خسارت میگردد که سهم هر یک از عوامل دارای مسئولیت در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی متفاوت بوده و نیاز به کارشناسی دارد.
نکته مهم : قابل توجه کارشناسان محترم اطلاعات موضوع این راهنمای عمل صرفا جنبه توصیه ای و پیشنهادی داشته و در مورد حیطه صلاحیت حدود شرح وظایف و مسئولیتها دقت لازم و کافی به عمل آید.
دامنه کاربرد
تعیین میزان تاثیر عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی در مرحله گودبرداری و پایدارسازی دیواره های گود به مستحدثات مجاور
۴- تعاریف :
بروز خسارت لطمه و آسیب تا خرابی وارد شده به مستحدثات بهای خسارت هزینه لازم برای جبران خسارت وارد شده به مستحدثات
مستحدثات مجاور مستحدثات مجاور ساختمان در حال احداث شامل ساختمانهای مجاور معابر مجاور، تأسیسات شهری مجاور، سازه
های مدفون مجاور ۵ طبقه بندی انواع خسارت
الف از لحاظ قابلیت مشاهده
خسارت قابل مشاهده خسارتی که با معاینه محلی قابل تشخیص و ادراک است. خسارت غیر قابل مشاهده خسارتی که به تنهایی با معاینه محلی قطعیت آن قابل تشخیص نیست و نیاز به مشاهدات بر اساس انجام آزمایشات فنی و تخصصی هست.
ملاحظات کارشناسی
در صورتی که تمامی خسارات احتمالی قابل مشاهده باشد. کارشناس نسبت به تشریح خسارات وارده و میزان تأثیر عوامل موثر در آن اقدام می نماید.
در صورتی که کارشناس تشخیص دهد که احتمال وجود خسارت میرود اما غیر قابل مشاهده است برای احراز و قطعیت وجود خسارت یا جهت تشخیص علت وقوع آن و تعیین میزان تأثیر عوامل مؤثر موضوع را به مراجع مرتبط از جمله مهندسین مشاور ارجاع می دهد.
ب از لحاظ برگشت پذیری
خسارت برگشت ناپذیر خسارت وارده به مستحدثات مجاور به گونه ای است که با ترمیم و تعمیر آن امکان بازگشت به ارزش قبل از وقوع خسارت وجود ندارد.
خسارت برگشت پذیر خسارت وارده به مستحدثات مجاور به گونه ای است که با ترمیم و تعمیر آن امکان بازگشت به ارزش قبل از وقوع خسارت وجود دارد.
توضیح :
چنانچه خسارت برگشت ناپذیر باشد لحاظ نمودن میزان خسارت ناشی از افت ارزش در مجموع خسارت وارده توسط کارشناس منوط به دستور صریح مرجع قضایی است.
ج از لحاظ شدت خسارت
خسارات اساسی عبارت از خسارتی که در آنها به اساس بنا ( اعم از سازه معماری و تأسیسات ساختمان لطمه وارد شده
است.
خسارت غیر اساسی عبارت از خسارتی که در آنها به اساس بنا ( اعم از سازه معماری و تأسیسات ساختمان لطمه وارد
نشده است.
ملاحظات کارشناسی
-
خسارت اساسی میتواند در سازه معماری و تأسیسات ساختمان و یا ترکیبی از آن ها مطرح باشد.
اگر خسارت اساسی به ساختمان به گونه ای تشخیص داده شود که تعمیرات امکان پذیر نبوده و ساختمان از حیز انتفاع خارج شده باشد کارشناس میتواند بر اساس ارزش ملک قبل از بروز حادثه تعیین خسارت نماید.
اگر خسارت اساسی به ساختمان به گونه ای تشخیص داده شود که تعمیرات امکان پذیر باشد برای تعیین نوع و میزان هزینه تعمیرات موضوع به مراجع مرتبط از جمله مهندسین مشاور آزمایشگاه تخصصی ارجاع داده شود .
د از لحاظ نوع خسارت
خسارت سازه ای
خسارت معماری
خسارت تأسیساتی برقی و مکانیکی
ه صلاحیت عوامل موثر
واجد صلاحیت
فاقد صلاحیت
گامهای تعیین سهم عوامل موثر در خسارت
گام اول تفکیک سهم کل بخش عوامل اجرایی و کل بخش عوامل طراحی از خسارت وارد شده تعیین ضریب اجرا (C) ضریب طراحی (D))
گام دوم تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در اجرا از خسارت وارده ناشی از مسئولیت بخش اجرایی (حداکثر ۱۰۰) گام سوم: تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در طرح از خسارت وارده ناشی از مسئولیت بخش طراحی (حداکثر (۱۰۰) گام چهارم تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در طراحی از سهم کل بخش طراحی سهم هر عامل طراحی) - ضریب طراحی گام پنجم تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در طراحی از سهم کل بخش اجرا سهم هر عامل اجرا ضریب بخش اجرایی
ملاحظات کارشناسی :
به دلیل احتمال وجود شرایط پیش بینی نشده خارج از حدود وظایف و مسئولیتهای عوامل پروژه از جمله سوانح طبیعی شرایط فورس ماژور فرونشست طبیعی تغییر سطح آب زیرزمینی میتوان مجموع سهم اختصاص یافته به بخش اجرا و طراحی (CD) را کمتر از ۱۰۰ در نظر گرفت.
چنانچه مالک مجری فاقد صلاحیت را انتخاب کند و بکار بگیرد با وجود اهمال در پذیرش مسئولیت توسط مجری سهم مالک در بروز
خسارت افزایش یافته و از سهم مجری کاسته میشود. جریمه و جزای احتمالی ناشی از عدم مهارت مجری و پذیرش مسئولیت توسط وی به تشخیص مقام محترم قضایی و فارغ از خسارت احصاء شده در مورد کارشناسی می باشد.
تعیین سهم هر یک از عوامل طراحی و اجرا در خرابی ایجاد شده در حالتی که پروژه فاقد مجری ذیصلاح می باشد.
توضیح
حداکثر سهم عوامل در بروز خسارت در جدول فوق الذکر مبتنی بر تجارب و موارد بررسی شده در کارگروه پیشنهاد شده است که
جنبه راهنمایی و پیشنهادی داشته و حسب قرار کارشناسی صادره ضرایب مذکور میتواند تعدیل و تغییر نماید.
پیوست ها
۱ شرح برخی از مواد مربوط به بند ۲ فهرست شیوه نامه مذکور از جمله :
قانون اساسی قانون مدنی زمینه قانون مسئولیت مدنی قانون مجازات اسلامی قانون نظام مهدسنی مقررات ملی ساختمان .
توضیح : مبانی تعیین سهم عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی با بررسی مسئولیت مدنی ناشی از میزان تاثیر عوامل دارای مسئولیت و در پی آن شناسایی اشخاص دخیل در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی رهیافتهایی برداشت گردید که در ذیل به چندی از آنها اشاره می کنیم
در بروز خسارت از مرحله تخریب ساختمان به عنوان نخستین مرحله از مراحل ساخت و ساز اشخاص متعددی با مسئولیت های مشخصی حضور دارند که ممکن است شخص حقیقی باشند یا حقوقی نخستین شخص حقیقی مالک صاحب کار است که قصد دارد از حق مالکیت خود در راستای رفع نیاز با کسب منفعت بهره جوید. در بی اقدام مالک ساختمان برای تخریب بنا و اخذ مجوز لازم در این زمینه خودبه خود و به صورت الزامی پای مهندس مجری و مهندس ناظر سازنده فاقد صلاحیت و پیمانکاران جزء به میان کشیده می شود .
عبه موجب قوانین و مقررات حاکم سازمانهایی نیز در این زمینه دخیل هستند که بیشتر نقش نظارتی و اجرایی را ایفا می کنند شهرداری سازمان نظام مهندسی و اداره کل راه شهرسازی از این قبیل هستند.
در صورت ورود خسارت در عملیات اجرائی ساختمان، مسئولیت مدنی اشخاص دخیل در این مورد را بر حسب مورد می توان بر مبنای قاعده لاضرر، نظریه تسبیب تقصیر نظریه خطر و .... استوار نمود.
در صورت دخالت اسباب متعدد در وقوع حادثه و ورود خسارت به منظور حمایت از زبان دیده تجزیه خسارت به عوامل مختلف ، میتوان با وحدت ملاک از ماده ۱۲ قانون مسئولیت مدنی در رابطه با زبان دیده عاملان حادثه را به صورت تضامنی مسئول دانست و پس ازجبران خسارت و در رابطه بین خودشان مسئولیت آنها را بر مبنای درجه تقصیر با میزان مداخله آنان استوار ساخت.
بسمه تعالی
پیوست شیوه نامه ؛ مبانی تعیین سهم عوامل موثر در بروز خسارت ناشی از عملیات ساختمانی برخی از مواد مرتبط با قوانین مقررات وضوابط حاکم بر عملیات ساختمانی
شرح ماده
هیچ کس نمی تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر با تجاوز به منافع عمومی قرار دهد .
مالکیت زمین مستلزم مالکیت فضای محاذی آن است تا هر کجا که بالا رود و همچنین است نسبت به زيرزمين بالجمله مالک حق همه گونه تصرف در هوا و فراز گرفتن دارد مگر آنچه را که قانون استثنا کرده باشد دیواری که مابین دو ملک واقع است مشترک ما بین صاحب آن دو ملک محسوب میشود مگر این که قرینه یا دلیلی بر خلاف آن موجود باشد.
ن بنا
به طور ترصيف و وضع سر تیر از جمله قرائن است که دلالت بر تصرف و اختصاص میکنند. هر گاه از دو طرف بنا متصل به دیوار به طور ترصیف باشد و یا از هر دو طرف به طرف به روی دیوار سر تیر گذاشته شده باشد آن دیوار محکوم به اشتراک است مگر این که خلاف آن ثابت شود. هرگاه قرائن اختصاصی فقط از یک طرف باشد تمام دیوار محکوم به مالکیت صاحب آن. ساحب آن خواهد بود. بود مگر این که خلافش ثابت شود.
مخارج دیوار مشترک بر عهده کسانی است که در آن شرکت دارند. هیچیک از شرکاء نمی تواند دیگری را اجبار بر بنا و تعمیر دیوار مشتا مشترک نماید مگر این که دفع. که دفع ضرر به نحو دیگر ممکن نباشد.
در صورتی که دیوار مشترک خراب شود واحد شریکین از تجدید يد بناء واجازه تصرف در مبنای مبنای مشترک امتناع نماید شریک دیگر می تواند در حصه خاص خود تجد تجدید بنای دیوار را کند. هر گاه احد شرکا مرکا راه راضی به تصرف دیگری در ر مینا باشد ولی از تحمل مخارج مضایقه نماید شریک میتواند بنا دیوار را تجدید کند و در این صورت اگر کر بنای جدید با مصالح مشترک ساخته ه شود دیوار مشترک خواهد بود والا ما مختص به شریکی است که بنا را تجدید کرده است. اگر یکی از دو ی از دو شریک دیوار مشترک را خراب کند در صورتی (که) خراب کردن آن لازم نبوده باید رده باید آن که خراب کرده مجددا آن را بنا کند هیچ یک یک از دو شریک حق ندارد دیوار مشترک را بالا ببرد یا روی آن بنا سر تیر بگذارد یا دریچه و رف باز کند یا هر نوع تصرفی نماید.۸
اگر صاحب دیوار به همسایه اذن دهد که به روی دیوار او سر تیر بگذارد یا روی آن بنا کند هر وقت بخواهد میتواند از اذن خود رجوع کند مگر این که به وجه ملزمی این حق را از خود سلب کرده باشد.
هر گاه کسی به اذن صاحب دیوار برروی دیوار سرتیری گذارده باشد و بعد آن را بردارد نمیتواند مجددا بگذارد مگر به اذن جدید از صاحب دیوار و همچنین است سایر تصرفات. اگر دیواری متمایل به ملک غیر یا شارع و نحو آن شود که مشرف به خرابی گردد صاحب آن اجبار میشود که آن را خراب کند.
اگر خانه یا زمینی بین دو نفر تقسیم شود یکی از آنها نمی توانند دیگری را مجبور کند که با هم دیواری مابین دو قسمت بکشند.
اگر از قدیم سر تیر عمارتی روی دیوار مختصی همسایه بوده و سابقه این تصرف معلوم نباشد باید به حال سابق باقی بماند و اگر به سبب خرابی عمارت و نحوه آن سر تیر برداشته شود صاحب عمارت میتواند آن را تجدید کند و همسایه حق ممانعت ندارد مگر این که ثابت نماید وضعیت سابق به صرف اجازه او ایجاد شده بوده است. هر گاه طبقه تحتانی مال کسی باشد و طبقه فوقانی مال دیگری هر یک میتواند به طور متعارف در حصه اختصاصی خود تصرف بکند. لیکن نسبت به سقف بین دو طبقه هر یک از مالکین طبقه فوقانی و تحتانی میتوانند در کف یا سقف طبقه اختصاصی خود به طور متعارف آن اندازه تصرف نماید که مزاحم حق دیگری نباشد. صاحب اطاق تحتانی نسبت به دیوارهای اطاق و صاحب فوقانی نسبت به دیوارهای غرفه بالاختصاص و هر دو نسبت به سقف مابین اطاق
و غرفه بالاشتراك متصرف شناخته می شوند. پله فوقانی، ملک صاحب طبقه فوقانی محسوب است مگر این که خلاف آن ثابت شود. هیچ یک از صاحبان طبقه تحتانی و غرفه فوقانی نمیتواند دیگری را اجبار به تعمیر یا مساعدت در تعمیر دیوارها و سقف بنماید. هر گاه سقف واقع مابین عمارت تحتانی و فوقانی خراب شود در صورتی که بین مالک فوقانی و مالک تحتانی موافقت در تجدید بنا حاصل
نشود و قرارداد ملزمی سابقا بین آنها موجود نباشد هر یک از مالکین اگر تبرعا سقف را تجدید نمود چنانچه با مصالح مشترکه ساخته شده باشد سقف مشترک و اگر با مصالح مختصه ساخته شده باشد متعلق به بانی خواهد بود. کسی حق ندارد خانه خود را به فضای خانه همسایه بدون اذن او خروجی بدهد و اگر بدون اذن خروجی بدهد ملزم به رفع آن خواهد بود اگر شاخه درخت کسی داخل در فضای خانه یا زمین همسایه شود باید از آنجا عطف کند و اگر نکرد همسایه میتواند آن را عطف کند و اگر نشد از حد خانه خود قطع کند و همچنین است حکم ریشه های درخت که داخل ملک غیر می شود. کسی نمی تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد. کسی نمی تواند از دیوارخانه خود به خانه همسایه در باز کند اگر چه دیوار ملک مختصی او باشد لیکن میتواند از دیوار مختص خود روزنه یا شبکه باز کند و همسایه حق منع او را ندارد ولی همسایه هم میتواند جلوی روزنه و شبکه دیوار بکشد یا پرده بیاویزد که مانع رویت شود. هیچ یک از اشخاصی که در یک معبر یا یک مجری شریکند نمی توانند شرکاء دیگر را مانع از عبور یا بردن آب شوند.
حریم مقداری از اراضی اطراف ملک و قنات و نهر و امثال آن است که برای کمال انتفاع از آن ضرورت دارد.
حریم چاه برای آب خوردن (۲۰) گز و برای زراعت (۳۰) گز است.
حریم چشمه و آنات از هر طرف در زمین رخوه (۵۰۰) گز و در زمین سخت (۲۵۰) گز است لیکن اگر مقادیر مذکوره در این ماده و ماده قبل برای جلوگیری از ضرر کافی نباشد به اندازه ای که برای دفع ضرر کافی باشد به آن افزوده می شود. حریم در حکم ملک صاحب حریم است و تملک و تصرف در آن که منافی باشد با آنچه مقصود از حریم است بدون اذن از طرف مالک صحیح نیست و بنابراین کسی نمیتواند در حریم چشمه و یا قنات دیگری چاه یا قنات بکند ولی تصرفاتی که موجب تضرر نشود جایز است.
تملک حاصل میشود ۱ به احیاء اراضی موات وحيازت اشياء مباحه - به وسیله عقود و تعهدات - به وسیله اخذ به شفعه - به ارث مراد از احیای زمین آن است که اراضی موات و مباحه را به وسیله عملیاتی که در عرف آباد کردن محسوب است از قبیل زراعت درختکاری بنا ساختن و غیره قابل استفاده نمایند.
شروع در احیاه از قبیل سنگ چیدن اطراف زمین یا کندن چاه و غیره تحجیر است و موجب مالکیت نمیشود ولی برای تحجیر کننده ایجاد حق اولویت در احیاء می نماید.
هر کس از اراضی موات و مباحه قسمتی را به قصد تملک احیاء کند مالک آن قسمت می شود.
احیاء اطراف زمین موجب تملک وسط آن نیز می باشد.
احیاء کننده باید قوانین دیگر مربوط به این موضوع را از هر حیث رعایت نماید
اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول جبران خسارت طرف مقابل است.
هر کس مال غیر را تلف کند ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را بدهد اعم از اینکه از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از اینکه عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند ضامن نقص قیمت آن مال است.
اگر کسی خانه با بنای کسی را خراب کند باید آن را به مثل صورت اول بنا نماید و اگر ممکن نباشد باید از عهده قیمت هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص ياعيب آن شده باشد باید از عهده نقص و قیمت آن برايد صاحب دیوار یا عمارت یا کارخانه مسئول خساراتی است که از خراب شدن آن وارد میشود مشروط بر این که خرابی در نتیجه عیبی حاصل گردد که مالک مطلع بر آن بوده و یا از عدم مواظبت او تولید شده است.
اگر در مورد ظهور عيب مشتري اختیار ارش کند تفاوتی که باید بار داده شود بطریق ذیل معین میگردد
قیمت حقيقي مبيع در حال بي عيبي و قیمت حقیقی آن در حال معیوبی به توسط اهل خبره معین شود. اگر قیمت آن در حال بي عيبي مساوي با قیمتی باشد که در زمان بیع بین طرفین مقرر شده است تفاوت بین این قیمت و قیمت مبیع در حال معيوبي مقدار ارش خواهد بود. و اگر قیمت مبیع در حال معیوبی کمتر یا زیادتر از ثمن معامله باشد نسبت بین قیمت مبیع در حال معبوبي و قیمت آن در حال بی عیبی معین شده و بایع باید از ثمن مقرر بهمان نسبت نگاهداشته و بقیه را بعنوان ارش بمشتري رد کند. تعدى تجاوز نمودن از حدود اذن یا متعارف است نسبت به مال یاحق دیگری تقصير اعم است از تفریط و تعدی هر كس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی .... لطمه ای وارد نماید...» بیانگر این مطلب است که تقصیر انواع مختلفی »
دارد که عبارتند از تقصیر عمدی، تقصیر غیر عمد و تقصیر شبه عمد ) هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود
شخصی که مسؤول نگهداری از صغیر یا مجنون است را در صورت تقصیر در نگهداری مسؤول جبران خسارات وارده از سوی ۷ صغير يا مجنون دانسته است کسی که به حیثیت و اعتبارات شخصی یا خانوادگی او لطمه وارد شود میتواند از کسی که لطمه وارد آورده است جبران زبان مادی و معنوی خود را بخواهد هر گاه اهمیت زبان و نوع تقصیر ایجاب نماید دادگاه میتواند در صورت اثبات تقصیر علاوه بر صدور حکم به خسارت مالی حکم به رفع زبان از طریق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن نماید کارمندان دولت و شهرداریها و موسسات وابسته به آنها که به مناسبت انجام وظیفه عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی خساراتی به اشخاص وارد نمایند شخصا مسئول جبران خسارت وارده میباشند ولی هر گاه خسارات وارده مستند به عمل آنان نبوده و مربوط به نقص وسایل ادارات و یا موسسات مزبور باشد در این صورت جبران خسارت بر عهده اداره یا موسسه مربوطه است ولی در مورد اعمال حاکمیت دولت هر گاه اقداماتی که بر حسب ضرورت برای تامین منافع اجتماعی طبق قانون به عمل آيد و موجب ضرر دیگری شود دولت مجبور به پرداخت خسارات نخواهد بود. کارفرمایانی که مشمول قانون کار هستند مسئول جبران خساراتی میباشند که از طرف کارکنان اداری و یا کارگران آنان در حین انجام کار یا بمناسبت آن وارد شده است مگر اینکه محرز شود تمام احتیاط هایی که ارضاع اوضاع و احوال قضیه ایجاب مینموده بعمل آورده یا این که اگر احتیاطهای مزبور را بعمل میآوردند باز هم جلوگیری از ورود زبان مقدور نمی بود کارفرما میتواند بوارد کننده خسارت در ... صورتیکه مطابق قانون مسئول شناخته شود مراجعه نماید
قوانین جزایی ایران درباره کلیه اشخاصی که در قلمرو حاکمیت زمینی دریایی و هوایی جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شوند اعمال میشود مگر آنکه به موجب قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد حکم به مجازات یا اقدام تأمینی و تربیتی و اجرای آنها حسب مورد نباید از میزان و کیفیتی که در قانون یا حکم دادگاه مشخص شده است.
تجاوز کند و هرگونه صدمه و خسارتی که از این جهت حاصل شود در صورتی که از روی عمد یا تقصیر باشد حسب مورد موجب مسؤولیت کیفری و مدنی است و در غیر این صورت خسارت از بیت المال جبران می شود هرگاه مرتکب در زمان ارتکاب جرم دچار اختلال روانی بوده به نحوی که فاقد اراده یا قوه تمییز باشد مجنون محسوب می شود و مسؤولیت کیفری ندارد. اگر مالک یا کسی که عهده دار احداث ملکی است بنایی را به نحو مجاز بسازد یا بالکن و مانند آن را با رعایت نکات ایمنی و ضوابط فنی که در استحکام بنا لازم است در محل مجاز احداث کند و اتفاقاً موجب آسیب یا خسارت گردد ضامن نیست. تبصره اگر عمل غیر مجاز به گونه ای باشد که نتوان آن را به مالک مستند نمود مانند آنکه مستند به مهندسان ذیربط ساختمان باشد ضمان از مالک منتقی و کسی که عمل مذکور مستند به اوست ضامن است مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.
مقررات ملی ساختمان مجموعه اصول و قواعد فني و ترتيب کنترل اجرای آنها است که باید در طراحی محاسبه، اجرا، بهرهبرداري و نگهداری ساختمانها در جهت تأمین ایمنی بهداشت بهر هدهی مناسب آسایش صرفه اقتصادي، حفاظت محیطزیست و صرفهجویی در مصرف انرژي و حفظ سرمایه های ملی رعایت شود. مقررات ملی ساختمان به عنوان تنها مرجع فني و اصل حاکم در تشخیص صحت طراحي محاسبه اجرا، بهرهبرداري و نگهداري ساختمانها اعم از از ما مسكوني، اداري، تجاري، عمومی، آموزشی، بهداشتی و لا نظایر آن است.
کلیه عملیات اجرایی ساختمان باید توسط اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی اجرای ساختمان به عنوان مجري طبق دستور العمل ابلاغی از طرف وزارت مسکن و شهرسازي انجام شود و مالکان برای انجام امور ساختمانی خود مکلفند از اینگونه مجریان استفاده نمایند.
مجري ساختمان مسئولیت صحت انجام کلیه عملیات اجرایی ساختمان را بر عهده دارد و در اجرای این عملیات باید مقررات ملی ساختمان ضوابط و مقررات شهرسازی محتوای پروانه ساختمان و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را رعایت نماید. مجری مکلف است نسبت به تضمین کیفیت اجرای ساختمانی که به مسئولیت خود میسازد بر اساس دستور العمل ابلاغی وزارت مسکن و شهرسازی اقدام نماید.
درعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و مسائل زیست محیطی به عهده مجری می باشد . ناظر به هنگام صدور پروانه ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان انتخاب شده و به مالک و مراجع صدور پروانه ساختمان معرفی میگردد. ناظر نمیتواند شاغل در دستگاه صادر کننده پروانه ساختمان در منطقه ای باشد که ساختمان در آن منطقه احداث میشود. ابعاد، شکل عناوین و محتوای شناسنامه فنی و ملکی ساختمان که در سراسر کشور یکسان است توسط وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و ابلاغ خواهد شد
هیات مدیره میتواند در صورت اطلاع از وقوع تخلف بدون دریافت شکایت راسا نیز به شورای انتظامی استان اعلام شکایت کند. طرح و رسیدگی به شکایت در مراجع قضایی مانع از رسیدگی در شورای انتظامی استان و اعمال مجازاتهای انضباطی و حرفه ای مندرج در این آئین نامه نخواهد بود. مجازاتهای انتظامی به قرار زیر است
درجه ۱ اخطار کتبی با درج در پرونده عضویت در نظام مهندسی استان
درجه ۲- توبیخ با درج در پرونده عضویت در نظام مهندسی استان درجه ۳ محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت سه ماه تا یکسال و ضبط پروانه اشتغال به مدت محرومیت درجه محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت یکسال تا سه سال و ضبط پروانه اشتغال به مدت محرومیت درجه محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال به مدت سه سال تا پنج سال و ضبط پروانه اشتغال به مدت محرومیت درجه محرومیت دائم از عضویت نظام مهندسی استانها و ابطال پروانه اشتغال تبصره در صورت تکرار تخلف اشخاصی که به سه مرتبه محرومیت موقت از استفاده از پروانه اشتغال محکوم شده باشند
قانون نظام
مهندسی و کنترل ساختمان آئین نامه اجرایی
اضافه یک برابر مجموع مدت محرومیتهای قبلی از استفاده از پروانه اشتغال و ضبط آن و یا مجازات از نوع درجه ۶ محکوم خواهند شد. تخلفات انضباطی و حرفه ای عبارت از تخلف در اموری است که انجام آن ناشی از پروانه اشتغال موضوع قانون یا عضویت در نظام مهندسی استان باشد. تخلف انضباطی و حرفه ای و انطباق آنها با مجازاتهای انتظامی به شرح زیر است. الف عدم رعایت ضوابط شهرسازی زی و مقررات ملی ساختمان و همچنین ضوابط و معیارهای فنی مربوط به آن یا هر اقدام یا عملی که مخالف یا متناقض با مقررات مذکور با سایر مقررات مربوط جاری کشور باشد مجازات انتظامی از درجه یک تا : درجه پنج ب مسامحه یا عدم توجه دران رانجام امور حرفه ای به نحوی که موجب اضرار یا تضییع حقوق صاحب کار شود از درجه یک تا درجه چهار ب مسامحه و یا عدم توجه در انجام امور حرفه ای به نحوی که موجب اضرار غير و يا تضییع حقوق یا اموال عمومی شود از درجه یک تا درجه پنج ت خودداری از انجام اقدامات بازدارنده یا اصلاحی در مورد تخلفات هر یک از عوامل اجرایی کار از نظر مشخصات لوازم و مصالح و کیفیت انجام کار با توجه به مفاد قراردادهای مربوط و ضوابط و مقررات ساختمان از درجه یک تا درجه سه ت صدور گواهی های خلاف واقع از درجه یک تا درجه پنج ج تایید غیر واقعی میزان عملیات انجام شده جهت تنظیم صورت وضعیت یا مدرک مشابه دیگر از درجه سه تا درجه پنج ج امتناع از اظهار نظر کارشناسی پس از قبول انجام آن در مواردی که از طریق مراجع ذیصلاح قانونی نظر خواهی شده است، از درجه یک تا درجه سه
ح تعلل در تنظیم و تسلیم گزارشهایی که به موجب ضوابط و مقررات با دستورات مراجع ذیصلاح قانونی موظف به تهیه و تسلیم آنها به مراجع ذیربط بوده است از درجه یک تا درجه سه.
عدم توجه به مفاد اطلاعیه ها و اخطاریه های ابلاغ شده از سوی مراجع ذیصلاح و ذیربط از درجه یک تا درجه پنج د جعل در اوراق و اسناد و مدارک حرفه ای به شرط اثبات وقوع جعل در مراجع قضایی از درجه سه تا درجه پنج د اشتغال در حرف مهندسی موضوع قانون خارج از صلاحیت با ظرفیت تعیین شده در پروانه اشتغال از درجه یک تا درجه پنج ر دریافت هر گونه وجهی خارج از ضوابط از درجه یک تا درجه پنج ز سوء استفاده از عضویت و یا موقعیتهای شغلی و اداری نظام مهندسی استان به نفع خود یا غیر از درجه دو تا درجه پنج ز عدم رعایت مقررات و ضوابط مصوب نظام مهندسی استان از درجه یک تا درجه سه. س عدم رسیدگی به تخلفات در شورای انتظامی استان یا عدم اجرای رای به وسیله نظام مهندسی استان بدون عذر و علت موجه بیش از سه ماه به تشخیص شورای مرکزی در مورد اعضای شورای انتظامی استان یا اعضای هیات مدیره نظام مهندسی استان از درجه دو تا درجه پنج
ش ارائه خدمات مهندسی طراحی محاسبه اجرا و نظارت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که مسئولیت بررسی و تایید نقشه و یا امور مربوط به کنترل آن پروژه را در شهرداریها و سازمانهای دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی بر عهده دارند از درجه یک تا درجه پنج ص تاسیس هرگونه موسسه دفتر یا محل کسب و پیشه برای انجام خدمات فنی بدون داشتن مدرک صلاحیت مربوط از درجه دو تا درجه پنج ض استفاده از پروانه اشتغال در دوره محرومیت موقت از درجه دو تا درجه پنج ع انجام هر عملی که به موجب آئین نامه های داخلی نظام مهندسی استان مربوط مخالف شئون حرفه ای بوده و موجب خدشه دار شدن حیثیت نظام مهندسی استان شود از درجه یک تا درجه چهار
ضوابط و مقررات شهرسازی، محتوای پروانه ساختمان و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را رعایت نماید.
رعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و مسائل زیست محیطی به عهده مجری می باشد.
مجری موظف است برنامه زمانبندی کارهای اجرایی را به اطلاع ناظر برساند و کلیه عملیات اجرایی به ویژه قسمتهایی از ساختمان که پوشیده خواهند شد با هماهنگی ناظر انجام داده و شرایط نظارت در چهارچوب وظائف ناظر (ناظرین) در محدوده کارگاه را فراهم سازد مجری موظف است قبل از اجراء کلیه نقشه ها را بررسی و در صورت مشاهده اشکال نظرات پیشنهادی خود را برای اصلاح به طور کتبی به طراح اعلام نماید. تبصره مجری موظف است در حین اجرا چنانچه تغییراتی در برنامه تفصیلی اجرایی ضروری تشخیص دهد قبل از موعد انجام کار مراتب را با ذکر دلیل به طور کتبی به مالک اطلاع دهد اعمال هر گونه تغییر مستلزم کسب مجوز کتبی ناظر خواهد بود. ناظران باید گزارش پایان هر یک از مراحل اصلی کار خود را به مرجع صدور پروانه ساختمان ارائه نمایند. الف
پی سازی ب اجرای اسکلت -پ سفتکاری -ت نازککاری ت پایانکار هرگاه ناظران در حین اجرا با تخلفی برخورد نمایند باید مورد را به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و یا دفاتر نمایندگی آن حسب مورد اعلام نمایند.
تبصره: تغييرات بعدی مراحل اصلی کار با توجه به نوع ساختمان توسط وزارت مسکن و شهرسازی اعلام خواهد شد. ناظر به هنگام صدور پروانه ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان انتخاب شده و به مالک و مراجع صدور پروانه ساختمان معرفی میگردد ناظر نمیتواند شاغل در دستگاه صادر کننده پروانه ساختمان در منطقه ای باشد که ساختمان در آن منطقه احداث می شود.
تبصره ۱ تا زمانی که سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در شهرها و منطقی که پروانه در آن صادر میگردد دفتر نمایندگی تاسیس ننموده باشد مراجع صدور پروانه ساختمانی با هماهنگی با آن سازمان وظیفه معرفی ناظر مربوطه را انجام می دهند. ناظر نمی تواند مجری تمام یا بخشی از ساختمان تحت نظارت خود باشد اما انجام نظارت ساختمان توسط طراح ساختمان بلامانع است. ناظر همچنین نمی تواند هیچگونه رابطه مالی با مالک ایجاد نماید یا به نحوی عمل نماید که دارای منافعی در پروژه گردد. ساختمانی عبارت است از تخریب خاکبرداری گودبرداری حفاظت گودبرداری و پی سازی احداث بناهای موقت و دائم، توسعه تعمیر اساسی و تقویت بنا نماسازی محوطه سازی و ساخت قطعات پیش ساخته در محل کارگاه ساختمانی حفر چاه ها و مجاری آب و فاضلاب و سایر تاسیسات زیربنایی
عملیات
مرجع رسمی ساختمان مرجعی است که طبق قانون مسئول صدور پروانه ساختمان و نظارت و کنترل بر امر ساختمان سازی در محدوده مورد عمل خود باشد. مهندس ناظر (ناظر) شخصی حقیقی دارای پروانه اشتغال به کار در یکی از رشته های موضوع قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که بر اجرای صحیح عملیات ساختمانی در حیطه صلاحیت مندرج در پروانه اشتغال خود نظارت می نماید. سازنده (مجری) شخصی است حقیقی یا حقوقی که در زمینه اجرای ساختمان دارای پروانه اشتغال به کار از وزارت راه و شهرسازی است و با عقد قراردادهای همسان که با صاحب کار منعقد مینماید اجرای عملیات ساختمانی را بر اساس نقشه های مصوب مقررات ملی ساختمان و سایر مدارک منضم به قرارداد بر عهده دارد.
ضوابط و مقررات شهرسازی، محتوای پروانه ساختمان و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را رعایت نماید.
رعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و مسائل زیست محیطی به عهده مجری می باشد.
مجری موظف است برنامه زمانبندی کارهای اجرایی را به اطلاع ناظر برساند و کلیه عملیات اجرایی به ویژه قسمتهایی از ساختمان که پوشیده خواهند شد با هماهنگی ناظر انجام داده و شرایط نظارت در چهارچوب وظائف ناظر (ناظرین) در محدوده کارگاه را فراهم سازد مجری موظف است قبل از اجراء کلیه نقشه ها را بررسی و در صورت مشاهده اشکال نظرات پیشنهادی خود را برای اصلاح به طور کتبی به طراح اعلام نماید. تبصره مجری موظف است در حین اجرا چنانچه تغییراتی در برنامه تفصیلی اجرایی ضروری تشخیص دهد قبل از موعد انجام کار مراتب را با ذکر دلیل به طور کتبی به مالک اطلاع دهد اعمال هر گونه تغییر مستلزم کسب مجوز کتبی ناظر خواهد بود. ناظران باید گزارش پایان هر یک از مراحل اصلی کار خود را به مرجع صدور پروانه ساختمان ارائه نمایند. الف
پی سازی ب اجرای اسکلت -پ سفتکاری -ت نازککاری ت پایانکار هرگاه ناظران در حین اجرا با تخلفی برخورد نمایند باید مورد را به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و یا دفاتر نمایندگی آن حسب مورد اعلام نمایند.
تبصره: تغييرات بعدی مراحل اصلی کار با توجه به نوع ساختمان توسط وزارت مسکن و شهرسازی اعلام خواهد شد. ناظر به هنگام صدور پروانه ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان انتخاب شده و به مالک و مراجع صدور پروانه ساختمان معرفی میگردد ناظر نمیتواند شاغل در دستگاه صادر کننده پروانه ساختمان در منطقه ای باشد که ساختمان در آن منطقه احداث می شود.
تبصره ۱ تا زمانی که سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در شهرها و منطقی که پروانه در آن صادر میگردد دفتر نمایندگی تاسیس ننموده باشد مراجع صدور پروانه ساختمانی با هماهنگی با آن سازمان وظیفه معرفی ناظر مربوطه را انجام می دهند. ناظر نمی تواند مجری تمام یا بخشی از ساختمان تحت نظارت خود باشد اما انجام نظارت ساختمان توسط طراح ساختمان بلامانع است. ناظر همچنین نمی تواند هیچگونه رابطه مالی با مالک ایجاد نماید یا به نحوی عمل نماید که دارای منافعی در پروژه گردد. ساختمانی عبارت است از تخریب خاکبرداری گودبرداری حفاظت گودبرداری و پی سازی احداث بناهای موقت و دائم، توسعه تعمیر اساسی و تقویت بنا نماسازی محوطه سازی و ساخت قطعات پیش ساخته در محل کارگاه ساختمانی حفر چاه ها و مجاری آب و فاضلاب و سایر تاسیسات زیربنایی
صاحب کار شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک یا قائم مقام قانونی مالک کارگاه ساختمانی بوده و اجرای عملیات ساختمانی و مسئولیت ایمنی بهداشت کار و حفاظت محیط زیست مربوط به آن را بر طبق قرارداد کتبی به سازنده واگذار مینماید در صورتی که صاحب کار
دارای پروانه اشتغال به کار در زمینه اجرا باشد و خود راسا عملیات اجرایی را عهده دار شود سازنده نیز محسوب می شود . قبل از شروع عملیات ساختمانی اقدامات زیر باید توسط سازنده انجام شود
الف کلیه پروانه ها و مجوزهای لازم به منظور اجرای عملیات ساختمانی تخلیه و انبار کردن مصالح و تجهیزات پارک ماشین آلات ساختمانی در پیاده روها خیابانها و سایر فضاهای عمومی استفاده از تسهیلات عمومی و همچنین کار در شب از مراجع ذیربط اخذ شود مسدود و یا محدود نمودن پیاده روها و معابر عمومی با رعایت بند ۱۲-۲-۲-۱ مجاز خواهد بود. ب تجهیز کارگاه نحوی حفاظت از درختان داخل و مجاور کارگاه و همچنین در اجرای دستور العمل اجرایی گودبرداری های
طرح ساختمانی مصوب شورای تدوین مقررات ملی ساختمان پلان و عمق گودبرداری و نحوه حفاظت و پایداری دیوارهای گود تهیه و به تایید مرجع رسمی ساختمان رسیده و یک نسخه از آن جهت نظارت در اختیار ناظر قرار گیرد. پ نقشه های اجرایی بررسی و در صورت مشاهده اشکال نظرات پیشنهادی برای اصلاح بطور کتبی به صاحب کار و طراح اعلام شود
ت بیمه مسئولیت مدنی و شخص ثالث کارگاه و همچنین بیمه اجباری کارگران ساختمانی برقرار گردد. ج قطع یا جابجایی انشعابات آب برق گاز و و سایر تاسیسات زیربنایی قبل از تخریب و گودبرداری سازنده موظف است کلیه نقشه ها و مشخصات فنی از نظر ایستایی و سا ) وسایل و سازه های حفاظتی از قبیل راهرو سرپوش وشیده موقت حصار رها پایه های پل ها، حفاظ ها و دست اندازها کشی موقت توقفگاه و گذر وسایل تجهیزات و . ماشین آلات ساختمانی و همچنین شمع ها، سپرها
به کار مهندسی در و وسایل و تجهیزاتی از این قبیل را قبل از ساخت، نصب و بکارگیری به تایید شخص ذیصلاح دارای پروانه اشتغال به حدود صلاحیت مربوطه برساند و یک نسخه از آن را جهت نظارت در اختیار مهندس ناظر قرار دهد. نقشه ها و مشخصات فنی راهرو سرپوشیده و حصار حفاظتی موقت باید به تایید مرجع رسمی ساختمان نیز برسد. در هر کارگاه ساختمانی سازنده موظف است اقدامات لازم به منظور حفظ و تامین ایمنی بهداشت کار و حفاظت محیط زیست را به عمل آورد. کارگاههای ساختمانی موظفند از شخص ذیصلاح دارای پروانه اشتغال یا مهارت فنی و یا گواهی ویژه در عملیات سازنده و کارفرمایان ساختمانی استفاده نمایند بعلاوه شاغلین در کارگاههای ساختمانی باید آموزشهای بهداشت کار و ایمنی را فرا گرفته و گواهی های مربوطه را از مراجع ذیصلاح دریافت نموده باشند.
سازنده و سایر کارفرمایان کارگاههای ساختمانی موظفند برای تامین ایمنی سلامت و بهداشت کارگران وسایل و تجهیزات لازم را بر اساس مقررات این مبحث تهیه و در اختیار آنها قرار دهند چگونگی کاربرد این وسایل را به کارگران آموخته و نیز در مورد کاربرد وسایل و تجهیزات و رعایت مقررات مذکور نظارت نمایند کارگران نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل مذکور و اجرای دستورالعمل های مربوط می باشند. و صورت احتمال وقوع حادثه سازنده موظف است تا تامین ایمنی و حفاظت لازم از ادامه عملیات ساختمانی در موضع خطر خودداری نماید در صورت وقوع حادثه منجر به خسارت جرح یا فوت سازنده موظف است پس از انجام اقدامات فوری برای رفع خطر، مراتب را حسب مورد به مرا اجع ذیربط گزارش نماید.
در ارتباط با عملیات ساختمانی مواردی را خلاف این مبحث مشاهده نماید باید ضمن تذکر کتبی به سازنده مراتب را به مرجع رسمی ساختمان اعلام نماید. شهرداری و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و همچنین سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز باید بر عملکرد سازنده و مهندس ناظر نظارت نمایند در صورت بروز تخلف باید مراتب به شورای انتظامی نظام مهندسی ساختمان گزارش گردد.
سازنده باید نسبت به شناسایی شرایط و مخاطرات احتمالی محیط کار و ارزیابی ریسکهایی که ممکن است از این مخاطرات بوجود آید اقدام نموده و اقدامات پیش گیرانه مناسب در جهت حذف مخاطرات احتمالی و به عبارت دیگر مدیریت ریسک را بعمل آورد.
سازنده موظف به پیام رسانی موثر و مطلوب به منظور تامین ایمنی بهداشت کار و حفاظت محیط زیست در داخل و اطراف کارگاه
ساختمانی با استفاده از علائم تصویری هشدار دهنده الزام کننده و آگاه کننده مطابق مفاد مبحث علائم و تابلوها ( مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان می باشد. مسدود یا محدود نمودن موقت پیاده روها و سایر معابر و فضاهای عمومی برای تخلیه مصالح وسایل و تجهیزات و یا انجام عملیات ساختمانی ممنوع است مگر با اخذ مجوز از مراجع ذیربط برای مدت معین و با رعایت مفاد بخشهای ۱۲-۱- و ١٢-٥-٣ و مفاد بندهای زیر
الف وسايل، تجهیزات و مصالح ساختمانی باید در جایی قرار داده شوند که مخاطراتی برای عابران خودروها تاسیسات عمومی، بناها و درختان مجاور کارگاهها ساختمانی به وجود نیاورند همچنین مانع دسترسی به تاسیسات و تجهیزات شهری از قبیل آب و برق و گاز فاضلاب شیرهای آتش نشانی و یا مانع دید علائم راهنمایی و رانندگی نشوند مصالح وسایل و تجهیزات فوق شب ها نیز باید به وسیله علائم درخشان و چراغهای قرمز احتیاط مشخص شوند. ب در مواردی که نیاز به تخلیه مصالح ساختمانی در معابر عمومی یا مجاور آن باشد باید مراقبت کافی به منظور جلوگیری از لغزش
فرو ریختن یا ریزش احتمالی آنها به عمل آید. پ در مواردی که پایه های داربست موضوع بخش (۱۲-۷-۲ در معابر عمومی قرار گیرد باید با استفاده از وسایل موثر از جا به جا شدن و حرکت پایه های آن جلوگیری شود. سازنده باید اولویت اقدامت کنترلی را بر انجام اقدامات کنترلی در مبدا ایجاد خطرات و عوامل زیان آور در محلهای کارکارگاه ساختمانی قرار دهد.
سازنده باید دستور العمل اجرایی در وضعیت بحرانی و خطرناک را با توجه به نوع کار شرایط حمحیطی و موقعیت پروژه تدوین کند تا به موقع در جهت واکنش به شرایط اضطراری به اجرا بگذارد. به منظور حفظ سلامت و تامین ایمنی کارگران، عابران و مجاورین کارگاه ساختمانی، سازنده باید اقدامات لازم ...... را در کارگاه ساختمانی واطراف آن را بعمل آورد.
الف زمین مورد نظر توسط شخص و یا اشخاص ذیصلاح از لحاظ استحکام و جنس خاک و همچنین پایداری ابنیه مجاور به دقت مورد بررسی قرار گیرد به علاوه نقشه گود برداری و پایدار سازی جداره های گود و برنامه گود برداری باید توسط این اشخاص تهیه و به تایید مرجع رسمی ساختمان برسد. ب روش برنامه اجرایی گود برداری و همچنین زمان شروع آن به همراه مجوز صادره توسط مرجع رسمی ساختمان در اختیار مهندس ناظر قرار گیرد.
ب موقعیت تاسیسات زیرزمینی از قبیل چاهها کانالهای فاضلاب چشمه ها و قنوات قدیمی لوله کشی آب و گاز، کابل های برق و تلفن که ممکن است در حین عملیات گودبرداری و خاک برداری موجب بروز خطر و حادثه گردند و یا خود دچار خسارت شوند مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته و با همکاری سازمانهای ذیربط نسبت به تغییر مسیر دائم یا موقت و یا قطع جریان و همچنین ایمن سازی آنها اقدام گردد. ت چنانچه محل گودبرداری در نزدیکی و یا مجاورت یکی از ایستگاههای خدمات عمومی از قبیل آتش نشانی و اورژانس بوده و یا در مسیر خودروهای آنها باشد قبلا مراتب به اطلاع مسئولین ذیربط رسانده شود تا احیانا در سرویس رسانی عمومی وقفه ای ایجاد نگردد. كليه اشياء زائد از قبیل تخته سنگ ضایعات ساختمانی و یا بقایای درختان که ممکن است مانع از انجام کار شده و یا موجب بروز حوادث شوند باید از زمین مورد نظر خارج گردند.
سطح خطر گودبرداریها با توجه به عمق گود نوع خاک وجود آب وجود منبع ارتعاش در مجاورت گود و حساسیت ساختمانهای مجاور آن به صورت گودبرداری با خطر معمولی زیاد و بسیار زیاد تعیین میگردند. ارزیابی سطح خطر گودبرداری بر اساس ضوابط و مقررات مبحث پی و پی سازی ) مبحث هفتم ) انجام می شود.
در استفاده از روشهای پایدارسازی دیواره های گود برداری از قبیل میخ کوبی ومیل مهار ورود به محدوده مالکیت املاک مجاور و همچنین معابر عمومی ممنوع میباشد مگر با موافقت ذینفع و مرجع رسمی ساختمان.
کارگره پنجم : شیوه نامه؛ مبانی تعیین سهم عوامل موثر در خسارت ناشی از عملیات ساختمانی