کارشناس رسمی دادگستری

از گذشته تا‌کنون، همواره نیاز جامعه برای گسترش جابجایی و حمل و نقل، در جهت پیشبرد اهداف گوناگونی هم‌چون سفر، تجارت و سایر موارد مشابه، حس می‌شده است.توسعه صنعت حمل و نقل، نیازمند دارا بودن یک چهارچوب نظاممند جهت کنترل سطح کیفی و کمی خدمات می‌باشد. کارشناس رسمی دادگستری حمل و نقل و ترابری قصد دارد تا در این مقاله به بررسی استاندارد‌های مربوط به این حوزه بپردازد.

حمل و نقل جاده‌ای یکی از پر‌متقاضی ترین شاخه‌های حمل و نقل می‌باشد. چرا که اتومبیل یکی از دردسترس‌ترین وسایل جهت حمل و نقل و جابجایی افراد و ابزار است. لذا اهمیت وجود و رعایت استاندارد‌های مربوطه، دوچندان می‌شود. به گزارش کارشناس رسمی حمل و نقل و ترابری، استاندارد ISO39001 به جهت ارتقای ایمنی در حمل و نقل جاده‌ای، در سال 2008 برای نخستین بار بررسی و در سال 2012 پایه‌ریزی شد. از فوریه 2008، این استاندارد در‌حال بررسی و به‌روزرسانی است تا هدف خود را که کاهش تلفات و صدمات تصادفات جاده‌ای است به منصه ظهور برساند. استفاده از راه متناسب با وسایل نقلیه مذکور، استفاده از وسایل ایمنی شخصی توسط سرنشینان، رعایت سرعت ایمن و مجاز و سلامت رانندگان از جمله استاندارد‌های حداقلی در حوزه حمل و نقل جاده‌ای می‌باشند. هم‌چنین رعایت استاندارد‌هایی اعم از کیفیت قطعات خودرو، کیفیت راه‌ها، وجود علائم راهنمایی و رانندگی کافی، تدابیر امدادی و غیره بُعد دیگری از استانداردهای لازم را شامل می‌شوند.

به نقل از کارشناس دادگستری حمل و نقل و ترابری، نیاز روزافزون جامعه به افزایش سرعت در انجام امور، به‌ویژه حمل و نقل باعث شده تا تقاضا برای استفاده از خطوط حمل و نقل ریلی درون ‌شهری و برون شهری سیری صعودی به خود بگیرد. در نتیجه رعایت استانداردهای مرتبط با این حوزه، مثل کیفیت و ایمنی خطوط راه و قطارها، به‌کارگیری کادر منضبط و وظیفه‎‌شناس، فرهنگ سازی در جهت آموزش نکات ایمنی به استفاده‌کنندگان و نظارت دوره‌ای در‌جهت اطمینان از ایمن بودن مسیرها که تنها بخش کوچکی از موارد مذکور می‌باشند، از ضروریات است.

به‌طور کل، می‌توان به مواردی چون وجود سیستم‌های مدیریتی در ایمنی ترافیک راه‌ها، نظارت بر کرایه‌های دریافتی، نظارت بر زیرساخت‌های خطوط راه‌آهن، گسترش سامانه‌های حمل و نقل هوشمند (ITS)، وجود پارکینگ‌های مکانیزه برای خودروها، نظارت بر خروج ناوگان و وسایل نقلیه فرسوده از خطوط راه، کنترل پوشش گیاهی در راه‌آهن، نظارت بر حمل کالاهای خطرناک در خطوط ریلی و ملزومات مهندسی ترافیکی که تنها گوشه‌ای از استانداردهای لازم در حیطه حمل و نقل و ترابری هستند اشاره نمود.

در انتها و طبق بررسی‌های انجام شده توسط کارشناس حمل و نقل و ترابری می‌توان نتیجه گرفت برای بهبود سطح کیفی و عملکردی دستگاه‌های مربوطه در حوزه حمل و نقل و جابجایی، منظور نمودن هر چه بیشتر و دقیق‌تر استانداردهای ملی و بین‌المللی در این حیطه می‌تواند راهگشا و کمک‌کننده باشد.