راهنمای آزمون کارشناسان رسمی دادگستری
راهنمای آزمون کارشناسان رسمی دادگستری شامل اطلاعاتی در خصوص اهداف و شرایط متقاضیان و همچنین رشته های امتحانی میباشد که همواره قبل از برگزاری امتحان به منظور اطلاع داوطلبان از شرایط آزمون تهیه و منتشر میشود. با اینکه تمام جزئیات آزمون در این دفترچه منتشر میشود اما هنوز هم سوالات بسیار متعددی در خصوص آن دارند.
در این یادداشت ابتدا به نکات مهم دفترچه راهنمای آزمون کارشناس رسمی دادگستری اشاراتی خواهیم کرد و سپس به مهم ترین ابهامات پاسخ خواهیم داد.
بخش اول راهنما در خصوص آشنایی با وظایف و اهداف کارشناسان است. با توجه به پرونده های زیادی که در دادگاه ها تشکیل میشود برای اجرای عدالت باید امور اختلافات به دقت زیر نظر گرفته شود و هر پرونده با توجه به تخصصی که نیاز دارد بررسی شود. بنابراین وظیفه کارشناسان مشاوره دادن به قاضی در امور تخصصی برای اجرای هر چه بهتر عدالت است. سوالی که در این زمینه پیش میآید این است که آیا کارشناس دادگستری به جز در قوه قضائیه در جای دیگری نیز میتواند مشغول باشد یا خیر؟ جواب مثبت است و در صورتی که سایر قوا و یا نهاد ها نیاز داشته باشند کارشناسان مذکور میتوانند مشغول به فعالیت شوند.
موضوع دیگر در خصوص شرایط آزمون کارشناسان دادگستری این سنجش است که بسیار اهمیت دارد. شرایط عمومی معمولا در همه آزمون ها یکسان است. مسلمان بودن و یا اعتقاد به یکی از مذاهب به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی، تابعیت ایرانی، نداشتن سو سابقه و عدم اعتیاد مهم ترین شرایط عمومی همه رشته هاست. اما مسئله مهم در مورد مدرک تحصیلی است. در این خصوص اصل به دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی در رشته مرتبط است. اما در برخی از رشته های خاص که داوطلب چندانی ندارد افراد در صورتی که 15 سال سابقه در یک شغل غیر مرتبط با مدرکشان نیز داشته باشند میتوانند در آزمون آن رشته شرکت کنند. برای سایر متقاضیان نیز گذشتن حداقل 5 سال از زمان اخذ مدرک کارشناسی و داشتن 5 سال سابقه کار مرتبط الزامی است.
مهم ترین و بیشترین سوال متقاضیان در همین مورد است که آیا باید حتما برای این 5 سال بیمه داشته باشند و یا خیر. این موضوع از نکات مهم دفترچه آزمون کارشناسان رسمی به حساب میآید. پاسخهای متعدد و متناقضی به این پرسش داده شده است اما پاسخ درست این است که در صورت نداشتن بیمه داشتن گواهی معتبر اشتغال در یک موسسه نیز برای شرکت در آزمون کفایت میکند.
همچنین برخی از رشته های دارای شرایط خاص هستند و داوطلب حتما باید علاوه بر شرایط عمومی مذکور شرایط خاص را نیز دارا باشد. اگر افراد در آزمون شرکت کنند و پذیرفته هم شوند اما شرایط خاص را نداشته باشند قبولی آنها رد خواهد شد.
نکته دیگر در خصوص شرایط سنی است معمولا دواطلب باید حداقل 24 سال و حداکثر 65 سال داشته باشد تا بتواند در آزمون کارشناسان رسمی شرکت کند.
ظرفیت پذیرش نیز به صورت کامل برای هر استان در دفترچه هر دوره از آزمون قید شده است و هر متقاضی مجاز است تا رشته بومی منطقه خود را انتخاب کند و در آن حوزه فعالیت نماید. نکته آخر اینکه داوطلبان آقا دقت داشته باشند داشتن کارت پایان خدمت برای شرکت در امتحان و آزمون کارشناسان رسمی الزامی است.
یکی از سوالات مهم داوطلبان در مورد تفاوت کارشناس رسمی دادگستری و کارشناس قوه قضائیه است. کارشناس رسمی دادگستری از کانون کارشناسان رسمی دادگستری اجازه فعالیت میگیرد و آزمون آنها نیز به وسیله این شورا برگزار میشود در حالی که قوه قضائیه به صورت سالانه اقدام به برگزاری آزمون میکند. از نظر حوزه صلاحیت تفاوتی میان کارشناسان مذکور نمیباشد اما شیوه گزینش و روند فعالیت آنها تفاوتهایی با یکدیگر دارد.
در صورتی که نیاز به دفترچه راهنمای آزمون کارشناسان رسمی دادگستری سالهای گذشته دارید و یا میخواهید دفترچه امتحان جدید کارشناسان را به صورت رایگان دانلود کنید می توانید به دفترچه راهنمای آزمون کارشناسان رسمی دادگستری مراجعه نمایید.